Žene bez djece i oženjeni muškarci imaju veće šanse da obole od raka

Žene bez djece imaju 72 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od raka nego što je to slučaj sa ženama koje su postale majke.

Istraživanje provedeno na austrijskom sveučilištu Klagenfurt, prateći podatke populacije Engleske i Walesa kroz posljednjih 50 godina, pokazalo je da statistički žene koje postaju majke imaju čak 72 posto manju vjerojatnost oboljenja od raka.

Znanstvenici to pripisuju promjeni načina života nakon što žena postane majka, a sličan blagotvoran učinak roditeljstvo ima i na očeve, koji imaju 30 posto manju vjerojatnost da obole od zarazne bolesti, te 65 posto manju vjerojatnost da će oboliti od raka.

Kod majki se opasnost od zaraznih oboljenja prepolovi. Znanstvenici smatraju da je tome uzrok takozvana „roditeljska indirektna imunizacija“ – teorija koja pretpostavlja da se imunološki sustav očeva i majki obnavlja i nadograđuje kroz izlaganje infekcijama od kojih dijete oboli, što kasnije roditeljima daje dodatnu zaštitu u starosti.

I koliko god se roditeljstvo pokazalo kao blagotvorno po zdravlje muškaraca i žena, brak se statistički gledano pokazao kao pravo prokletstvo, barem za muškarce.

Muškarci koji stupe u brak imaju 171 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od raka, te 123 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca. Žene tu nisu toliko loše prošle, njima se stupanjem u brak opasnost od oboljenja od raka povećava za tek 18 posto.