Žene češće iniciraju razvode, ali ne i prekide ljubavnih veza

Žene češće od muškaraca iniciraju razvode, pokazalo je američko istraživanje. „U prekidima nevjenčanih ljubavnih veza muškarci i žene su podjednaki, međutim kod bračnih partnera žene češće od muškaraca iniciraju pokretanje razvoda“, kaže Michael Rosenfeld, profesor sociologije na sveučilištu Stanford.

Istraživanje je pokazalo da žene u SAD-u, Europi i Australiji češće pokreću postupke razvoda od muškaraca. Uspoređivali su se podaci u razdoblju između 2009. i 2015. godine, uključene su bile 2.262 odrasle heteroseksualne osobe u dobi između 19 i 64 godine, koje su 2009. godine imale partnera. Do 2015. godine, 371 osoba je prekinula vezu ili se razvela. Od 92 razvoda braka, žene su pokrenule 69% postupaka. Međutim, glede prekida običnih ljubavnih veza, nije bilo razlike između muškaraca i žena.

U prošlosti se smatralo da žene češće pokreću razvode jer su emocionalno osjetljivije na poteškoće u vezama. Ali kada bi to bila istina, žene bi češće inicirale i prekide veza, ne samo brakova.

Žene imaju primat u pokretanju razvoda u SAD-u još od kad se vodi takva statistika, od četrdesetih godina prošlog stoljeća. Pretpostavljao sam, kao i mnogi moji kolege, da je uloga žene u prekidima karakteristična za sve veze, međutim, ispada da se to odnosi samo na brakove“, kaže profesor Rosenfeld.

Prema istraživanju, udane žene priznale su kako nisu dovoljno zadovoljne sa kvalitetom brakova, za razliku od muškaraca. S druge strane, i muškarci i žene su podjednako ocjenjivali zadovoljstvo u svojim vezama, prije stupanja u brak.

Navodno žene smatraju brakove kao nešto sputavajuće, neprijatno i kontrolirajuće. Prema publikaciji „The Changing Rhythms of American Family Life“ žene nisu zadovoljne s time da provode puno više vremena s djecom u odnosu na svoje muževe (41 sat tjedno u odnosu na 22 sata kod očeva), također nisu zadovoljne ni s time da provedu 10 sati više tjedno u kuhanju i pranju u odnosu na muževe.

Izvor: Live Science