Žene imaju važniju ulogu u ISIL-u nego što se to prije mislilo

GettyImages-473696636-e1458229254318-640x480

Iako su pripadnici ISIL-a većinom muškarci, žene imaju važnu ulogu u efikasnom povezivanju terorističkih ćelija, stoji u novom istraživanju.

Žene teroristi su uključenije u ISIL nego što se to prije mislilo i često izbjegnu biti otkrivene pošto imaju ključne ali manje vidljive pozadinske uloge.

Unatoč tome što su muškarci statistički puno češće uključeni u terorističke organizacije poput ISIL-a, tisuće žena služe kao „ljepilo koje drži organizaciju na okupu“, tvrde istraživači. Istraživanje pod nazivom „Ženska poveznica u ekstremističkim mrežama“ objavljeno je u znanstvenom časopisu Science Advances, te se bazira na analiziranju podataka o 40.000 osoba koje se sumnjiči za povezanost sa terorističkim skupinama.

Koristeći software, tim je identificirao 24.882 muškarca i 16.931 ženu čije online aktivnosti upućuju na to da imaju ili su imali određenu ulogu u ISIL-u. Pratili su rusku društvenu mrežu Vkontakte koja je manje ograničavajuća glede slobode govora i objavljivanja sadržaja od svojih zapadnjačkih pandana kao što je Facebook.

Analiza je pokazala da muškarci, iako brojčano dominiraju, žene odrađuju velik dio posla glede komunikacije i povezivanja segmenata grupe kako bi održali povezanost.

Posljednje službene brojke otkrivaju kako je u Velikoj Britaniji prošle godine uhićen rekordan broj žena koje se sumnjiči za terorističke aktivnosti.

Izvor: Independent