Žene koje uzimaju oralne kontracepcijske pilule mogu imati povećani rizik od depresije – osobito nedugo nakon početka uzimanja pilula.

To je jedan od nalaza velike studije na više od 264.000 žena, koja također otkriva da su tinejdžerice u najvećem riziku.

Zapravo, žene koje su bile tinejdžerice kada su počele koristiti kontracepcijske pilule imale su 130% veću stopu depresije.

Povećana stopa među odraslim korisnicima bila je 92%, prema autorima studije.

“Snažan utjecaj kontracepcijskih pilula na tinejdžere može se pripisati hormonalnim promjenama uzrokovanim pubertetom”, rekla je Therese Johansson, s Odjela za imunologiju, genetiku i patologiju na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj, u priopćenju za javnost.

“Kako su žene u toj dobnoj skupini već doživjele značajne hormonske promjene, mogu biti osjetljivije ne samo na hormonalne promjene nego i na druga životna iskustva”, dodala je Johansson.

Ova nova studija, objavljena u časopisu Epidemiology and Psychiatric Sciences, nadovezuje se na prethodna istraživanja koja su otkrila vezu između upotrebe oralnih kontraceptiva i depresije.

Izvješće iz 2016. u JAMA Psychiatry otkrilo je da je uporaba hormonskih kontraceptiva često bila povezana s kasnijom upotrebom antidepresiva ili dijagnozom depresije.

A 2019. godine, druga je studija otkrila da su 16-godišnjakinje koje su uzimale oralne kontraceptive prijavile više plača, nepravilnog spavanja i problema s prehranom od tinejdžerica iste dobi koje nisu koristile oralne kontraceptive.

Najnovija studija koristila je podatke iz UK Biobank, biomedicinske baze podataka s genetskim i zdravstvenim podacima više od pola milijuna sudionika diljem Velike Britanije.

Istraživači su proučavali kombinirane kontracepcijske pilule koje sadrže progestagen, spoj sličan hormonu progesteronu, i estrogen.

Studija je otkrila da se povećanje stope depresije smanjilo kada su žene nastavile koristiti kontracepcijske pilule nakon prve dvije godine.

Ali tinejdžerice koje su uzimale kontracepcijske pilule i dalje su imale povećanu stopu depresije čak i nakon što su prestale koristiti pilule. Taj učinak nije primijećen kod odraslih korisnica pilule.

Autor: Ivica Mandekić