Istraživanje koje je proučavalo poveznicu faktora zadovoljstva s poslom i vjerojatnost da će žena napustiti svoje zanimanje, ustvrdilo je da žene ponajviše napuštaju tehnička i znanstvena zanimanja jer nisu zadovoljne sa svojim poslom, te ih isti deprimira.

Istraživanje navodi da žene ne napuštaju ove poslove zbog diskriminacije muških kolega ili poslodavaca, nego zato jer ih mahom ti poslovi ne vesele i ne ispunjavaju.

Proučavani su razni faktori koji utječu na zadovoljstvo obavljanjem posla, a u istraživanju je sudjelovalo 249 žena koje su prosječno obavljale ove poslove 11 i pol godina. Proučavala se poveznica između perfekcionizma, depresije i stigmatizacije, kako bi se odredilo kolika je vjerojatnost i koji su uzroci da žene napuštaju ova zanimanja.

Depresija, uz perfekcionističke visoke standarde koji se traže u tom polju, znatno utječu na zadovoljstvo poslom. Visina plaće uglavnom nije utjecala na njihovo zadovoljstvo poslom.

Prema prethodnim istraživanjima pokazalo se da žene uglavnom ne idu za tehnička i znanstvena zanimanja jer ih više interesiraju društvena zanimanja.

Istraživanje provedeno nad preko 1.000 srednjoškolaca otkrilo je da dječaci dvostruko češće od djevojaka steknu viši stupanj obrazovanja iz matematike, iako djevojke imaju u prosjeku 70 posto više rezultate na ispitima.

Drugim riječima, iako djevojke imaju u prosjeku i bolje rezultate iz matematike, matematika kao takva ih pretjerano ne zanima, te se odlučuju za druga znanstvena polja.