Žene Pariza prosvjeduju, pokrenule peticiju protiv seksualnog napastovanja u predgrađima

Žene istočnog pariškog predgrađa održale su prosvjed i pokrenule peticiju protiv seksualnog napastovanja koje je postalo svakodnevica na tom području, peticija je u 24 sata ostvarila 7.000 potpisa.

Prema pisanju lista Le Parisien, u okrugu Chapelle-Pajol, kafići, barovi i restorani postali su zabranjena zona za lokalne žene. Stanovnici kažu da se u posljednjih godinu dana to područje kompletno izmjenilo, a muškarci „nepoznatog porijekla“ maltretiraju lokalne žene.

Građani tog dijela grada u petak su održali prosvjed kako bi privukli pozornost na to što se događa. Pokrenuli su i peticiju pod nazivom „Žene, ugrožena vrsta u srcu Pariza“, koja opisuje što se sve tamo događa.

Krađe su učestale, posvuda nered i smeće, jak miris urina. Dilera i krijumčara sve je više, trgovci ljudima, drogom, lažnim dokumentima. Oni nam jasno svakodnevno daju do znanja da smo ovdje nepoželjne, i mi i naša djeca.

Stanovnici od straha sve češće izlaze van, stoji u peticiji. „To se mora zaustaviti, pozivamo vlasti da konačnu uvedu zakon i red, posebno na mjestima gdje se nalaze krijumčari, da provedu istrage u tim sektorima, da povećaju prisutnost policije u ovom području.

Došlo je do toga da moramo paziti kakvu odjeću nosimo, neke od nas više niti ne izlaze van zbog stalnih uvreda i prijetnji“, tvrdi 50-godišnja Natalie koja tamo živi već više od tri desetljeća.

Već mjesecima moja 12-godišnja kćerka više ne ide sama u školu, niti igdje u susjedstvo“, dodaje Natalie.

Kad hodam po ulici, ponekad se osjećam poputa komada mesa u izlogu“, kaže 20-godišnja Julia.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo oštro je osudila stanje u tom i sličnim dijelovima grada: „Nećemo tolerirati diskriminaciju prema ženama, to nije u skladu s vrijednostima Pariza niti Francuske. Učinit ćemo sve da se stvari vrate u normalu.

Živi bili pa vidjeli….

Autor: Tribun