Prema istraživanju koje je proveo Concordia Research, žene za razliku od muškaraca prednjače u raznovrsnosti orgazmičkih iskustava.

Autori su istraživali varijacije vaginalnih i klitoralnih orgazama. Prema objavi, istraživači su došli „do novih spoznaja o ženskom orgazmu, koji uključuje klitoralno područje, unutrašnjost vagine i G točku, cerviks i negenitalna stimulatorna područja poput bradavica“.

Jim Pfaus, koji je vodio istraživanje, kaže da „stimulacija jednog ili svih ovih područja se integrira u čitav set raznovrsnih osjećaja ovisnih o položaju tijela, pokretima, nadraživanju i drugim faktorima“.

Ti „kombinirani“ faktori su ono što ženama sa sigurnošću izaziva osjećaj zadovoljstva i orgazam tijekom masturbacije ili spolnog odnosa.

Pfaus zaključuje da različite kombinacije tih faktora uzrokuju različite osjećaje, a time i vrste, odnosno varijacije orgazama, ovisno o vrstama podražaja i stimulacija.

Pfaus naglašava da je kriva predočba kako je ženski orgazam samo varijacija muške verzije orgazma. „Za razliku od muškaraca, žene mogu imati mnoštvo različitih varijacija orgazmičkih iskustava, koje s vremenom i evoluiraju.