Zatvorenica u američkoj popravnoj ustanovi u New Jerseyju ustvrdila je u tužbi da ju je seksualno napastvovao transrodni zatvorenik koji je imao muške genitalije, a također je optužila državni odjel za zatvore da nije poduzeo “popravne radnje” kako bi zaštitio žene zatvorenice.

U tužbi podnesenoj krajem prošlog mjeseca navodi se da neidentificirana podnositeljica žalbe nije bila adekvatno zaštićena od strane zatvorskog osoblja u popravnoj ustanovi za žene Edna Mahan. Dodaje se da je zatvorska populacija uključivala “seksualno agresivne” zatvorenike i da su se žalile na “uznemirujuće ponašanje transrodnih osoba”, za koje se kaže da mnogi posjeduju “potpuno funkcionalnu mušku anatomiju”.

Rečeno je da su se navodni napadi koji su u središtu tužbe dogodili u rujnu i listopadu prošle godine.

Niti zatvor niti državni odjel za kazneno-popravne ustanove nisu komentirali parnicu koja je u tijeku. Navodni počinitelj, koji se identificira kao transrodna žena, premješten je u ustanovu za muškarce, izvijestila je lokalna medijska kuća My Central Jersey.

Osim toga, u tužbi se tvrdi da je Odjel za zatvorske ustanove u New Jerseyju zanemario sigurnosne standarde u svojoj populaciji zatvorenika čak i nakon što su “dvije zatvorenice zatrudnjele zbog seksualnih interakcija s transrodnim osobama”. U tvrdnji se također navodi da su zatvorenice često bile smještene u prostorima s transrodnim zatvorenicima koji nisu bili pravilno nadzirani upotrebom sigurnosnih kamera.