Zajednica katoličkih žena Njemačke (KFD) objavila je da članstvo u košer-nacionalističkoj stranci Alternative für Deutschland nije u skladu s članstvom u samoj katoličkoj organizaciji. KFD se prezentirao kao „jasno protivna desničarskom populizmu, rasizmu i zaostalim spolnim ulogama,“ stoji u objavi organizacije.

S današnjom rezolucijom, mi pokazujemo da se zalažemo za raznoliko, otvoreno i spolno jednako društvo i da se jasno borimo protiv populističkih tendencija desnice,“ rekla je KFD-ova čelnica Mechthild Heil. Načela KFD-a su „protivna onima AfD-a.

Stranka se nedovoljno jasno razlikuje od desničarskog ekstremizma. KFD se, s druge strane, usredotočuje na „međureligijski i međukulturni dijalog“ i sebe vidi kao „aktivni dio njemačkog civilnog društva koje jača demokraciju i promiče miran suživot“, naglasila je udruga, a prenosi portal Junge Freiheit.

AfD se također zalaže za „zastarjelu ulogu žena“ navodno istupajući protiv „promicanja kampanja kojima je cilj jednaka plaća žena i muškaraca“ i protiv propisa o rodnim kvotama u svijetu rada. „Ne prihvaćamo tako zaostalu sliku žene i jasno joj se protivimo“, jasno je rekla Heil.

Zaštita okoliša i održivost također su vrlo važni za KFD. Stoga se aktivno zalaže za očuvanje stvaranja. AfD, međutim, poziva na raskid pariškog klimatskog sporazuma i ukidanje plana zaštite klime savezne vlade. Stranka negira „ljudsku odgovornost za klimatske promjene“. Ova pozicija nije kompatibilna sa stavom udruge, dodaje Heil.

KFD je također pozvao svoje članice da „aktivno podržavaju temeljni slobodni demokratski poredak“ i da budu „protiv desničarskog populizma“ s pogledom na izbore u Bundestag sljedeće godine. Druge katoličke savezne udruge poput Saveza katoličke mladeži i Katoličkog radničkog pokreta prethodno su također donijele rezolucije o nespojivosti s AfD-om.