Zgražanje nad anketom koja je pokazala da pola Nijemaca vjeruje u tradicionalne muško-ženske odnose

Grupa za ravnopravnost spolova u Njemačkoj opisala je kao “šokantne” rezultate nedavne ankete koja je pokazala da polovica muškaraca u toj zemlji vjeruje u tradicionalne muško-ženske odnose,a jedna trećina muškaraca smatra “prihvatljivim” fizički udariti ženu tijekom žestoke svađe.

Nacionalno istraživanje od 1.000 muškaraca i 1.000 žena, koje je prošli tjedan objavila dobrotvorna organizacija Plan International Germany, pokazalo je da 33% muškaraca u dobi između 18 i 35 godina ne vidi nikakav problem u korištenju sile tijekom sukoba sa ženom. Dodatnih 34% ispitanika priznalo je da je u prošlosti bilo nasilno prema ženi.

Karsten Kassner, iz organizacije Federal Forum Men, rekao je da su rezultati istraživanja “šokantni” i sugerirao da ono pokazuje da se nasilje muškaraca nad ženama normalizira.

“Problematično je što trećina ispitanih muškaraca trivijalizira nasilje nad ženama”, rekao je Kassner za njemačke novine Funke. “Ovo se hitno mora promijeniti.”

Zasebno, anketa je također otkrila privrženost Njemačke tradicionalnijim rodnim ulogama, kao i gađenje među gotovo polovicom ispitanika prema javnom iskazivanju ljubavi između istospolnih parova.

52% muškaraca, pokazala je anketa, vjeruje da je njihova uloga da budu glavni skrbnici u obitelji. Za usporedbu, isti broj smatra da je posao žene voditi kućanstvo obavljajući poslove poput kuhanja i čišćenja.

48% ispitanih također je reklo da se osjećaju “uznemireno” svjedočeći homoseksualnim parovima kako izražavaju ljubav jedni prema drugima u javnosti. Rezultati istraživanja, rekao je u izjavi glasnogovornik Plan International Germany, kažu da su “tradicionalne rodne uloge još uvijek duboko ukorijenjene u umovima ljudi” u toj zemlji.