Okružni sud u Tel Avivu u četvrtak je 19-godišnjeg Michaela Kadara proglasio krivim po više točaka optužnice koja uključuje uznemiravanje, lažne bombaške prijetnje židovskim organizacijama i drugim institucijama diljem svijeta te pranje i iznuđivanje novca.

Kadar je priznao da je tijekom svog djelovanja odaslao oko 2000 lažnih bombaških prijetnji bolnicama, školama, trgovačkim centrima, aviokompanijama i židovskim organizacijama – iz čiste dosade, prenosi Times of Israel.

 

Volim vidjeti kako ljudi bježe u panici,“ izjavio je Kadar, čije su postupke branili njegov otac i odvjetnik tvrdnjama kako je navodno autističan te da ima čak i tumor na mozgu. Po očevim tvrdnjama, Kadar je navodno pet puta pokušao izvršiti samoubojstvo u pritvoru.

Odvjetnica je također pokušala Kadara prikazati kao mentalno nesposobnog za suđenje, što je sud odbacio. Michael Kadar višekratno je mijenjao svoje iskaze tijekom istrage, što je ukazalo da je sasvim svjestan onoga što je učinio.

Odvjetnica sa snimkom Kadarovog mozga na kojem se navodno nalazi tumor. | Izvor: Times of Israel

Kadar je početkom 2017. odaslao tisuće prijetećih poziva raznim židovskim organizacijama, ali i školama, trgovačkim centrima u SAD-u. Njegove mete bile su i aviokompanije, a čak i policijske postaje. Kadar se nije zadržao samo na SAD-u, već je prijetnje slao i u Kanadu, Australiju, Novi Zeland i Veliku Britaniju.

Pored toga, Kadar je na internetu nudio usluge za anonimno slanje bombaških prijetnji za „30 dolara po školi“ te dodatnu naknadu ukoliko je traženo da se nekoga lažnog okrivi za to.

SAD optužio Izraelca za zločin iz mržnje zbog slanja prijetnji židovskim organizacijama

Prijetnje su rezultirale hitnim slijetanjima putničkih zrakoplova, evakuacijama škola i trgovačkih centara, pri čemu je uvijek dolazilo do paničnih situacija. U nekim slučajevima, Kadar je čak slao prijetnje da će ubiti djecu koju je navodno držao za taoce.

U svemu se posebice ističe kampanja lažnog anti-semitizma koju je Kadar izveo šaljući tisuće poziva židovskim organizacijama u SAD-u tijekom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Mediji su pritom krivnju za iste uobičajeno svaljivali na bjelačku populaciju SAD-a.

Izraelska policija navodi kako je Kadar tijekom boravka u pritvoru u zatvorskom kompleksu Nitzan u Ramleu, odaslao 100 novih bombaških prijetnji izraelskim školama.

Kadar je inače tijekom svog „bombaškog“ pohoda dobio 250.000 dolara u Bitcoinu od nepoznatih osoba. Za slanje prijetnji koristio je posebnu i skupu sofisticiranu opremu kako bi prikrio svoje tragove.

Duljina zatvorske kazne za Kadara još nije određena, jer zbog dvojnog američko-izraelskog državljanstva postoji mogućnost njegovog izručenja u SAD, što je Izrael zasad odbio.

U SAD-u, Kadar je optužen za zločine iz mržnje te bi mogao dobiti 20 godina zatvora samo za tu optužbu, uz dodatnih 10 godina za svaku bombašku prijetnju te po pet godina za ostale prijevare.