Sveučilište koje je zabranilo goveđe meso domaćin je niza predavanja u organizaciji Komunističke partije Velike Britanije, prenosi The Telegraph.

Goldsmiths, Sveučilište u Londonu dočekat će kontroverzne govornike, uključujući Tonyja Greensteina, židovskog „anti-cionistu“ i utemeljitelja člana Palestinske kampanje solidarnosti, koji je izbačen iz Laburističke stranke nakon što je koristio izraz „cionističko smeće“ i optužio cioniste da „surađuju s nacistima“.

U ljetnoj školi predavat će i aktivist Graham Bash, koji je govorio na događajima organizacije Radništvo protiv lova na vještice. Grupa se protivi onome što vidi kao nepravedno disciplinsko postupanje protiv članova stranke zbog optužbi za antisemitizam.

Bash će razgovarati o tome „Kako možemo pretvoriti Radničku stranku u sredstvo socijalizma?“, a Greenstein pridružuje se Moshe Machoveru kako bi razgovarao na temu „Izraelski Židovi: jesu li oni hebrejski narod?

U međuvremenu Tina Werkmann, pobornica marksista Laburističke stranke, raspravljat će o „Preokretu prema lovcima na vještice“.

Začudo, ovaj potez Sveučilišta Goldsmiths potaknuo je optužbe da ono više nije „siguran prostor“ za židovske studente i da „službeno postaje komunističko sveučilište“.


Londonsko sveučilište Goldsmiths zabranilo govedinu u borbi protiv „klimatskih promjena“


Organizacija pod nazivom Kampanja protiv antisemitizma kaže da je duboko zabrinjavajuće to što sveučilište „prima u kampusu niz pojedinaca koji imaju povijest proganjanja Židova ili izravnog antisemitizma“.

„Ovaj se događaj ruga obećanjima Komunističke partije da će pokazati solidarnost svim narodima. Umjesto da svoje javno financirane objekte koriste za ugošćivanje ljudi koji preziru mržnju, Sveučilište Goldsmiths trebalo bi odbiti dozvoliti taj događaj u svom kampusu“, rekao je Binyomin Gilbert, voditelj Kampanje protiv antisemitizma.

Sveučilište ističe da je taj događaj bio odavno zakazan te da je komercijalne naravi i da ga ne organizira Goldsmiths.

Zalažemo se za slobodu govora i, zajednički s drugim sveučilištima, iznajmljujemo prostor za događanja organizacijama koje se pridržavaju zakona i naše politike rezervacija“, rekao je glasnogovornik sveučilišta.

Dodao je da sveučilište ne tolerira predrasude i svaka pritužba na diskriminatorno ponašanje temeljito bi se istražila.

Serija predavanja, nazvana Komunističko sveučilište 2019., traje od 17. do 24. kolovoza, a polaznici će smještaj za cijeli tjedan platiti do 300 funti, što je i u skladu s marksističkom monetarnom pohlepničkom filozofijom.