Roger Waters popeo se na pozornicu Mercedes-Benz Arene u Berlinu 17. i 18. svibnja noseći dugi crni kožni kaput s crvenom trakom oko ruke s dva čekića oblikovana u “X”, crne rukavice, crno odijelo i kravatu, i noseći repliku strojnice. Sada njemačke vlasti istražuju Watersa pod optužbom za “osumnjičeno poticanje” zbog prikaza koji bi se mogli povezivati s nacizmom.

Waters je u više navrata bio optuživan za antisemitizam zbog svojeg kritiziranja Izraela i njegovog odnosa prema Palestincima. U ožujku je Waters prijetio da će tužiti gradsko vijeće Frankfurta u Njemačkoj zbog otkazivanja njegovih koncerata nakon što ga je grad optužio da mrzi Židove.

Nekoliko minuta prije nego što je izašao na pozornicu u Berlinu, Waters je poslao poruku publici u kojoj osporava tvrdnje da je antisemit.

Poruka je glasila: “Predstava počinje za 10 minuta, a sud u Frankfurtu je presudio da nisam antisemit… samo da bude jasno, bezrezervno osuđujem antisemitizam.”

Waters je također primijetio da je njegova koncertna dekoracija trebala evocirati njegov fašistički lik iz 1979. u Pink Floydovom filmu The Wall i istoimenom albumu.

Ipak, Waters je izazvao kontroverzu svojim odavanjem počasti ljudima za koje tvrdi da su ih ubile vlasti, uključujući Amerikanca Georgea Floyda i iransku prosvjednicu Mahsu Amini. No dodao je i fotografiju Anne Frank, koja je preminula od epidemije tifusa u njemačkom koncentracijskom logoru, neposredno prije slike Shireen Abu Akleh, novinarke koju su ubili izraelski vojnici prošle godine tijekom vatrenog okršaja s palestinskim militantima.

Dvije slike zajedno izazvale su “bijes izraelskih i židovskih aktivista i dužnosnika diljem svijeta”, prema Jerusalem Postu.