Nizozemske željeznice (NS) najavile su isplatu u iznosu od 5.6 milijuna dolara institucijama koje promiču sjećanje na holokaust, uključujući muzeje u tri bivša koncentracijska logora Westerbork, Vught i Amersfoort.

Iako su NS prošle godine isplatile preko 40 milijuna dolara preživjelim „žrtvama“ i njihovim obiteljima i potomcima, nizozemski Židovi tvrde kako je nova ponuda razočaravajuće niska te su pozvali kompaniju da ju ponovo razmotre, javlja Jerusalem Post.

Oglas:

      

Svjetska židovska restitucijska organizacija (WJRO) i Središnji židovski odbor nizozemskih židovskih organizacija zajedno su pozvali NS da ponovno ponudi novu odštetu direktno Židovima koje su prevozili u konc-logore, te njihovim obiteljima.

Umjesto da zajedno sa židovskom zajednicom rade na priznavanju prošlosti i pružanju ‘kolektivnog izražavanja priznanja’, NS je još jednom izabrala da postupa s nepoštovanjem prema židovskoj zajednici koja je bila opustošena postupcima NS-a za vrijeme holokausta. Pozivamo NS da to ponovo razmotri“, napisao je Eddo Verdoner, predsjednik Središnjeg židovskog odbora u izjavi o sastanku njegove organizacije s glavnim izvršnim direktorom NS-a Rogerom van Boxtelom.

Šteta što je NS odlučila da ne iskoristi ovu priliku“, kako bi se pozabavila tom temom, rekao je Gideon Taylor, predsjedavajući opreativnim odborom WJRO-a.