Izvješće koje je objavio Centar za proučavanje suvremenog europskog židovstva Sveučilišta u Tel Avivu pokazuje da su navodni antisemitski incidenti dosegli vrhunac u svibnju prošle godine, tijekom sukoba između Izraela i skupine Hamas u Gazi.

Teorije zavjere koje okrivljuju Židove za pandemiju koronavirusa također su bile rasprostranjene 2021. godine, pokazalo je izvješće.

Broj antisemitskih napada u Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo se udvostručio s 97 u 2020. na 173 prošle godine. U Njemačkoj su se antisemitski incidenti povećali za gotovo trećinu u 2019. na 3.028 u 2021.

“Vrijeme je da priznamo: naša borba propada”, napisali su autori studije.

“Nešto jednostavno ne uspjeva. Posljednjih godina borba protiv antisemitizma uživala je opsežna sredstva diljem svijeta, a ipak, unatoč mnogim važnim programima i inicijativama, broj antisemitskih incidenata, uključujući nasilne napade, brzo eskalira”, rekao je Uriya Shavit, voditelj centra. “Lako je reći da je potrebno više zakona i više sredstava. Ali ono što nam stvarno treba je hrabro i nepoštedno ispitivanje učinkovitosti postojećih strategija.”

Slične nalaze objavila je u utorak Anti-Defamation League koja je ispitivala antisemitizam u Sjedinjenim Državama.