Najmanje 45 osoba smrtno je stradalo, a više od 150 ih je ozlijeđeno tijekom stampeda nastalog u četvrtak na masovnom „vjerskom“ okupljanju u čast rasističkog rabina koji je mrzio nežidove.

Kako pišu izraelski mediji, riječ je o najvećoj tragediji u modernoj izraelskoj povijesti, s brojem poginulih većim od šumskog požara 2010., kada je život izgubilo 44 ljudi.

Stampedo se dogodio uslijed okupljanja velikog broja Židova. Navodno je na vrlo malom području bilo između 50.000 i 100.000 ljudi. Policija je bila posve nemoćna u pokušajima održavanja reda i „pandemijskih mjera“.

Takozvano „vjersko“ slavlje Lag B’Omer održava se u čast rasističkog rabina po imenu Shimon bar Yochai koji je poznat po svojoj mržnji prema nežidovima, posebice Rimljanima.

Dotični rabin živio je u vrijeme vladavine rimskog cara Hadriana te je, prema židovskoj historiografiji, bio prisiljen skrivati se u upećini više od 10 godina jer je jedan od njegovih tadašnjih učenika navodno rekao Rimljanima da je rabin kritizirao rimsku državu da služi samo – interesima Rima.

O rasističkim uvjerenjima bar Yochaija piše i takozvana Židovska enciklopedija, koja ističe da je bio izrazito neprijateljski nastrojen prema nežidovima te je u svojim učenjima to i otvoreno promicao.

Jedan od njegovih gnusnih citata glasi:

Najbolji od nežidova: ubij ga; najbolja od zmija: satri joj lubanju; najbolja od žena: ispunjena je vještičarenjem.