Šešir Adolfa Hitlera, haljine Eve Braun i srebrno izdanje Mein Kampfa nalaze se među predmetima koje je njemačka aukcijska kuća iznijela na prodaju, što je potaknulo proteste raznih židovskih „moralnih vertikala“ koje se ne brinu o sadašnjim zločinima u Palestini.

Hermann Historica iz Münchena 20. studenoga prodavat će 147 predmeta iz razdoblja Trećeg Reicha, javlja AFP.

Rabin Menachem Margolin, predsjednik Europskog židovskog udruženja, uputio je pismo aukcijskoj kući tražeći da se predmeti povuku iz prodaje.

Vjerujemo da prodaja takvih memorabilija ima malu istinsku povijesnu vrijednost, no umjesto toga, oni koji je veličaju i nastoje opravdati postupke najvećeg zla koje utječe na Europu, kupuju ih.

Trgovina takvim proizvodima stoga se jednostavno ne bi trebala odvijati“, napisao je Margolin, dodavši da sama aukcija „nije nezakonita, ali je pogrešna“.

Bernhard Pacher, direktor Hermann Historica, rekao je: „Da, Hitler se prodaje, ali ponajviše kupcima koji mu pristupaju s ozbiljnim povijesnim zanimanjem.

Predmeti uključuju osobne stvari vrhovnih nacionalsocijalističkih vođa poput Hermana Goeringa i Josepha Goebbelsa, od kojih su mnoge oduzeli američki vojnici u posljednjim danima Drugog svjetskog rata.

Haljine koje pripadaju Evi Braun, Hitlerovoj dugogodišnjoj pratnji koja je nakratko bila njegova supruga prije njihove smrti, pronađene su među 40 kovčega zaplijenjenih od strane američke vojske u svibnju 1945. u Salzburgu u Austriji.

Neke neobičnije stvari uključuju kopiju Hitlerovog ugovora o najmu u Münchenu i par sunčanih naočala koje su nosili optuženici na suđenjima za navodne ratne zločine u Nürnbergu.

Iako je prodaja ovakvih predmeta potpuno legalna u većini svjetskih zemalja, te privlači isključivo kolekcionare koji su spremni platiti za njih, jedini „problem“ prave pripadnici „odabranih“.

Iako je poznato kako su desetljećima opsjednuti holivudskim prikazom „nacizma“, lideri ovog naroda znakovito šute kada je u pitanju etničko čišćenje u Palestini. Vjerojatno genocid u ime „odabranog naroda“ nije problem u očima svjetskih moćnika.