Više od polovice ispitanih Kanađana ne zna za priču o 6 milijuna Židova ubijenih u doba Trećeg Reicha, dok gotovo polovica njih nije znala navesti niti jedno ime koncentracijskih logora.

Istraživanje je provedeno u sklopu Konferencije o židovskim potraživanjima materijalne imovine od Njemačke te u suradnji sa Zakladom Azrieli, piše Jewish Telegraphic Agency.

Od 1100 ispitanika, oko 54 posto ih nije znalo koliko je Židova navodno ubijeno tijekom holokausta. Među njima oko 22 posto nikad nije čulo za taj događaj.

Oko 71 posto ih nikad nije čulo za Eliea Wiesela, nobelovca koji je tvrdio da je u „logorima smrti“ preživio čak tri živa spaljivanja u jamama – metodu koju čak i moderni povjesničari odbacuju kao ratnu propagandu i fizikalno neizvedivu.

Ipak, 82 posto ispitanika vjeruje kako bi učenici o holokaustu trebali učiti u školama, dok ih 85 posto navodno smatra kako je važno učiti o holokaustu da se on ne bi ponovio.

Slični rezultati prošle godine zabilježeni su među susjednim Amerikancima.

S tim u svezi najavljena je dodatna potražnja za financijskim sredstvima te pritisak na vlasti i školski sustav kako bi se javnost obrazovala o zločinu kojeg danas mnogi osporavaju, a čije je osporavanje u gotovo svim zemljama Europe – kažnjivo zatvorom.