Židovska novinarka Annika Henroth-Rothstein (38), optužila je švedsku policiju da joj je na fotografiji osobne iskaznice namjerno uvećan nos jer ima „židovsko prezime.

Otišla sam uzeti novu osobnu iskaznicu i putovnicu u policijsku postaju u Švedskoj, predavši papire o zaposlenju u izraelskom novinskom listu kao i dokaz o osobnoj iskaznici s dva vidno židovska prezimena (dok sam nosila Davidovu zvijezdu). Dobila sam svoju osobnu i moj nos bio je prepravljen kao što se vidi ispod,“ požalila se Hernroth-Rothstein na Twitteru.

Na fotografiji se čini kako vrh njenog nosa dodiruje gornju usnu, što je novinarku izraelskih i američkih listova očito silno uznemirilo.

Ipak, mnogi korisnici društvenih mreža sugerirali su da se to često događa na fotografijama službenih dokumenata. Neki su čak objavili i vlastite osobne iskaznice kako bi joj pokazali da su suočeni sa sličnim problemima.

Jedan korisnik čak je objavio osobnu iskaznicu gdje se na fotografiji čini kako ima brčiće slične onima kakve je imao Adolf Hitler.

Bijesna zbog takvih sugestija ostalih korisnika, Hernroth-Rothstein je ipak priznala da nije u potpunosti sigurna je li riječ o tehničkim problemima ili o „antisemitizmu“ švedske policije.

Ubrzo su reagirali drugi Židovi, među kojima i odvjetnik Sebastian Scheiman. Očekivano, sve je završilo u tipično paranoidnom modelu viktimizacije, uz neizostavni – „antisemitizam“.

To se mora istražiti. U najboljem slučaju, to je greška u usluzi… i antisemitizam i manipulacija osobnim dokumentima,napisao je na Twitteru.

Apsurdna stvar otišla je tako daleko da je Eydar Dror, izraelski ambasador u Italiji (!), predložio da Hernroth-Rothstein zatraži izraelsko državljanstvo umjesto prigovaranja švedskoj policiji.

Siguran sam da će tada tvoja istinska ljepota biti vidljiva i na službenim dokumentima,“ stoji u njegovom komentaru na Twitteru.