Grupa Bonnier News, u vlasništvu židovske obitelji Bonnier, kupila je medijsku grupu MittMedia AB, koja drži 28 lokalnih novinskih listova i zapošljava oko 500 novinara.

MittMedia AB odsad će biti dijelom medijskog konglomerata Bonnier News. Cilj kupovine je, kako sami tvrde, utjecati na Šveđane kroz „zagovaranje liberalizma.“ Bonnier već u svom vlasništvu drži najveće švedske medije poput Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, Sydsvenskan i Helsingborgs Daglbad, stoji u službenoj izjavi za medije.

S naših 28 jutarnjih listova i preko 500 novinara, mi pokrivamo trećinu Švedske s našim lokalnim novinarstvom,“ stoji u izjavi.

MittMedia se pohvalila novim vlasnicima te su izrazili sreću što se to vlasništvo dijeli između dvije liberalne grupacije, od kojih je druga Pressorganisation, koja je vlasnik 30 posto dionica MittMedia AB.

Iz Bonnier Newsa tvrde kako MittMedia posljednjih godina ima značajan porast pretplatnika na digitalnom nivou te da im i je marketinška strana vrlo dobra.

Činjenice ipak govore suprotno, odnosno da je MittMedia pod kontrolom Liberala i privatnih fondacija bila na rubu bankrota s preko 180 milijuna SEK gubitaka godišnje. Ista grupacija poznata je i po širenju lažnih vijesti, posebice kad su u pitanju – imigranti.