Deseci najistaknutijih skupina za građanska prava i neprofitnih organizacija u Americi, među kojima je najistaknutija židovska organizacija Anti-Defamation League, objavili su zajednički poziv oglašivačima da pauziraju svoju potrošnju na Twitteru zbog zabrinutosti oko platforme društvenih medija od preuzimanja Elona Muska prije nekoliko tjedana.

“Sastali smo se s Elonom Muskom ranije ovog tjedna kako bismo izrazili našu duboku zabrinutost zbog nekih njegovih planova i porasta toksičnog sadržaja nakon njegove akvizicije. Od tog vremena, mržnja i dezinformacije su se umnožile, a on je poduzeo radnje koje nas tjeraju da strahujemo da najgore tek dolazi”, stoji u priopćenju koalicije Stop Hate for Profit.

“U ovom trenutku pozivamo oglašivače da pauziraju svoju potrošnju na globalnoj razini dok ne postane jasno ostaje li Twitter predan tome da bude sigurno mjesto za oglašivače, kao i društvo u cjelini”, dodaje se.

Musk se sastao s predstavnicima nekoliko organizacija, uključujući Jonathana Greenblatta i Yael Eisenstat iz Anti-Defamation League. Musk je obećao da će se “Twitter nastaviti boriti protiv mržnje i uznemiravanja”, uključujući antisemitizam, nakon sastanka, ali nezadovoljstvo organizacije samo je raslo u danima nakon toga.

“Od tog sastanka, Musk je dopustio Kanye Westu da ponovno počne objavljivati. Od Yeovog tweeta ‘Death Con 3’ do Kyrie Irving koji promovira antisemitski film, vidjeli smo kako slavne osobe koriste Twitter za širenje antisemitskih teorija zavjere i mržnje pred desecima milijuna sljedbenika,” rekao je ADL.