Google je optužen od strane američke židovske organizacije koja prokazuje antisemitizam, jer je doveo korisnike do rječničke stavke koja opisuje englesku riječ ‘Jew’, odnosno Židov, kao glagol koji znači “cjenkati se s nekim na škrt ili sitničav način”.

Korisnicima koji su u utorak tražili tu riječ prikazan je uvredljiv rječnički unos, s tradicionalnijim unosom za tu riječ – imenicom koja opisuje “člana naroda i kulturne zajednice čija je tradicionalna religija judaizam i koji vuku svoje podrijetlo od hebrejskog naroda Izraela i Abrahama” – prikazano na drugom mjestu.

Napomena iznad definicije istaknula je činjenicu da se smatra “uvredljivom”.

StopAntisemitism.org, američka nadzorna skupina koja redovito optužuje izdavače, političare i web-mjesta za promicanje antižidovskog rasizma, rekla je Googleu da je prikazivanje takve “groteskne antisemitske figure” “neprihvatljivo”.

“Nisam mogao vjerovati pa sam sam guglao”, tvitao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Elad Strohmayer.

Google se do utorka navečer još nije pozabavio kontroverzom. Međutim, sam tehnološki div vjerojatno nije odgovoran za definiciju. Googleova web stranica objašnjava da “ne stvara, ne piše niti mijenja definicije”, koje su izvučene od “stručnjaka treće strane koji sastavljaju rječnike”.

“Naši partneri označavaju ove pojmove kao vulgarne, pogrdne ili na neki drugi način uvredljive kako bi pružili odgovarajući kontekst o njima”, nastavila je web stranica. “Prema zadanim postavkama prikazujemo uvredljivu definiciju samo kada je to glavno značenje pojma.”

Uvredljiva definicija nije se pojavljivala od utorka navečer, zamijenjena je tradicionalnim unosom.