Društvo za pomoć hebrejskim imigrantima (HIAS) – židovska organizacija na čije članove je pucao napadač na sinagogu u Pittsburgu – pokrenula je peticiju koju je potpisalo preko 1.400 rabina tražeći da SAD primi sve „izbjeglice“ iz Srednje i Južne Amerike – dok istovremeno podržava Izrael, koji odbija prihvatiti bilo kakve „izbjeglice“.

Kako piše Jewish Telegraphic Agency, zahtjev HIAS-a potpisalo je „više od 1.400 židovskih rabina iz cijelog SAD-a“ koji pozivaju vladine dužnosnike „da zaštite zakonsko pravo na traženje azila u Sjedinjenim Državama.

HIAS, koji sebe opisuje kao „grupu zagovaranja i pružanja pomoći imigrantima“, poziva izabrane dužnosnike da „odmah djeluju kako bi pružili pravedan i humani postupak za azil onima koji traže sigurnost u našoj zemlji, bez obzira na to odakle dolaze i na koji način pristignu.

Delegacija rabina, odvjetnika i zagovornika imigracije prošli tjedan je predala zahtjev predstavnicima Kongresa na Capitol Hillu.

Naša tradicija uči da svaka osoba zaslužuje da se prema njoj postupa pravedno i suosjećajno“, stoji u zahtjevu.

Međutim, prema trenutnoj američkoj politici i praksi, azilanti se umjesto toga suočavaju sa sve dužim popisom nepravdi, uključujući razdvajanje obitelji, dugotrajno zatvaranje u zatvorske ustanove i uskraćivanje postupaka u njihovom pravnom procesu. Jednostavno rečeno, naša država tretira ove pojedince kao kriminalce, iako je traženje azila legalno pravo. To se mora promijeniti.

Zahtjev pritom navodi: „Židovski narod zna što znači biti odbijen i kada vam je uskraćena zaštita. Kao Židovi razumijemo srce izbjeglice, a trenutne akcije naše vlade odjekuju neke od najmračnijih trenutaka naše vlastite povijesti.

Dalje se još navodi kako su Židovi „opredijeljeni za borbu protiv mržnje i zalažu se za naše američke i židovske vrijednosti u zaštiti progonjenih i primanju stranca, bez obzira na nacionalnost, rasu ili vjeru.

Pozivamo naše izabrane dužnosnike da odmah djeluju kako bi pružili pravedan i humani postupak za azil onima koji traže sigurnost u našoj zemlji, bez obzira gdje oni došli i na koji način da su pristigli.


Pro-izraelske organizacije na čelu prihvatnih centara za imigrante u Grčkoj


U židovskoj tradiciji nema veće obveze nego spasiti život drugoga. Kao židovsko svećenstvo, nećemo šutjeti dok naša zemlja okreće leđa pojedincima koji bježe pred opasnošću.

Ironično, HIAS istovremeno pruža tipičnu podršku „isključivo židovskoj državi“ Izrael, u kojoj imigranti naprosto – nisu dobrodošli.

HIAS se na svojoj web stranici hvali kako „olakšava preseljenje nekih slučajeva (obojeni tražitelji azila) kako bi ostvarili sigurnost izvan Izraela.“ HIAS se također pohvalio da je preselio mnoge Afrikance iz Izraela u SAD, ali je nakon napada na sinagogu u Pittsburgu ta referenca izbrisana s web stranice.

Spomenimo još jednom identičnu priču na tlu Europe: