Tisuće židovskih obitelji najavile su napuštanje V. Britanije ukoliko vlasti prisile vjerske škole na promoviranje LGBT doktrine, prenosi The Jewsish Chronicle.

Odvjetnici koji zastupaju jednog od članova židovske zajednice, uputili su pismo britanskom ministru obrazovanja Nicku Gibbu upozorivši ga da se nacrt novih obveznih mjera za škole u pogledu promocije LGBT-a krši s vjerskim slobodama prema zakonima o ljudskim pravima.

Shraga Stern, pristaša ortodoksnog judaizma i otac dvoje djece školske dobi tvrdi da u „ortodoksnom židovskom svijetu učenje djece o seksu i vezama pada na roditelje ili pravne skrbnike, a ne na škole.

Moj otac me je učio o vezama u prikladno vrijeme. Želim učiniti isto. Ne želimo seksualno obrazovanje u školama. Tolerantni smo prema različitim životnim stilovima, ali ih ne promoviramo,“ ispričao je Stern za Sunday Times.

Ipak, britansko Ministarstvo obrazovanja zahtjeva da se „homoseksualnost, istospolne veze i promjena spola“ uvedu u škole zajedno s „aktivnom promocijom poštovanja“. Sternovi pravni zastupnici u pismu na čak 19 stranica nazivaju takav čin „moralno neprihvatljivim i protuzakonitim.

Također, navodno je na tisuće ortodoksnih Židova spremno na odlazak iz Britanije ukoliko se provede ova praksa.

Glavna školska inspektorica Amanda Spielman odbacila je ove prigovore rekavši kako se promocija LGBT-a mora uvesti u škole prema Zakonu o jednakosti iz 2010., od čega nisu izuzete niti vjerske škole.

Znamo da bi se gay dijete moglo roditi u bilo kojem gradu i obitelji, u bilo koje vrijeme,“ zaključila je.