Pro-izraelske organizacije iz SAD-a i Izraela vode gotovo sve prihvatne centre za imigrante u Grčkoj, direktno potičući ilegalnu imigraciju u Europu, piše izraelski Ynet News.

Dok Izrael godinama vodi ekstremnu rasističku politiku prema imigrantima, pri čemu čak koriste i DNK analize kako bi dokazali židovsko porijeklo nekih od njih, u Europi i SAD-u židovske organizacije glavni su zagovornici masovne imigracije.

Zid i bodljikava žica na izraelskoj granici s Jordanom. | Izvor:  Times of Israel

Stoga ne treba čuditi spoznaja i priznanje jednog od najčitanijih izraelskih medija o tome da su grčki prihvatni centri za imigrante pod upravom Židova. Štoviše, ta uloga prezentirana je na specifično lijep i prijateljski način u smislu dobre suradnje Židova s muslimanima iz Sirije, Iraka, Irana ili Afganistana, a čije odnose mediji redovno prezentiraju kao izrazito neprijateljske.

Neočekivani bratski odnosi

Kako stoji u članku, „sve je to dio zajedničkog plana preokretanja koncepta ‘Tikkun Olama’ i židovskog volontiranja diljem svijeta.

IsraAID je na Lesbosu osnovala i školu za imigrante koju je posjetio novinar Yneta Liad Osmo.

Susreli smo se u školi koju vode IsraAID i volonteri iz Hashomer Hazaira, međunarodnog socijalističkog i cionističkog židovskog pokreta mladih,“ piše Osmo.

Izraelska škola za imigrante na Lesbosu | Izvor: Ynet

U članku se pojavljuju i neki od imigranata, koji su otvoreno progovorili o ulozi Izraelaca u pomaganju masovnoj imigraciji.

O Izraelcima sam čuo samo preko televizije: oni su nam rekli da je Izrael neprijatelj, ali u stvarnosti se otkrila drugačija istina,“ rekao je N., upravitelj Škole mira na Lesbosu i imigrant iz Iraka. „Tako piše u Kur’anu – mi smo rođaci.

Mreža podrške masovnoj imigraciji

Među nizom „nevladinih“ organizacija koje djeluju u Grčkoj, nalazi se IsraAID koja djeluje još od 2011. Da paradoks dobije svoj puni smisao, riječ je upravo o organizaciji sa sjedištem u Izraelu čija je svrha humanitarna pomoć „izbjeglicama“ diljem svijeta, ali ne i u matičnoj zemlji.

Neizostavni holokaust kao navodni razlog podrške ilegalnoj imigraciji | Izvor: Israel21c/screenshoot

U svemu tome sudjeluju i Židovska agencija za Izrael te organizacija Mosaic United, koje zajedničkim snagama žele povećati broj Židova uključenih u program pomaganja imigrantima diljem svijeta.

Židovska agencija za Izrael također financira se donacijama iz SAD-a, preko Židovskih federacija Sjeverne Amerike te Svjetskog cionističkog pokreta. Ista organizacija zaslužna je za dovođenje najmanje 3 milijuna Židova u Izrael od 1948. 

S druge strane, Mosaic United je organizacija koja zagovara jačanje veza među Židovima kako bi bili osviješteni o svojoj baštini i povezani s Izraelom. 

Suradnjom ovih organizacija, Izraelci planiraju svoje projekte diljem svijeta kako bi pomogli populacijama koje se nalaze u nezavidnom položaju: od Grčke, preko Puerto Rica, do Nepala, Meksika, Indije i Etiopije.

U Izraelu sasvim druga slika

Istovremeno, u Izraelu se već godinama vodi sasvim druga priča. Židovske vlasti, a i brojni građani protive se prihvatu bilo kakvih imigranata. Što mislite, koliko Sirijaca je primljeno u Izrael?

Benjamin Netanyahu, ratni huškač i premijer optužen zbog korupcije, 2016. je izjavio kako namjerava Izrael okružiti ogradom kako bi „isključivo židovsku državu“ zaštitio od arapskih „divljih životinja“.

OK je biti rasist, ako ste iz Izraela: prosvjed podrške izraelskom vojniku koji je ubio ranjenog Palestinca 2016.| Izvor: Reuters

U službenoj izjavi premijerova ureda već dugi niz godina stoji da je „Izrael mala zemlja, vrlo mala zemlja koja nema demografsku i geografsku dubinu. Stoga, moramo kontrolirati naše granice, protiv ilegalnih imigranata i protiv terorizma.

Čak je i američki LA Times još 2015. pisao o činjenici da na svijetu postoji jedna zemlja koja sigurno „neće prihvatiti niti jednu sirijsku izbjeglicu.

Licemjerje spram Europe

Prije nekoliko godina, osnivačica židovske organizacija Paideia u Švedskoj imenom Barbara Spectre jasno je ukazala na židovsku ulogu u masovnoj imigraciji u Europu.

Nitko ne osporava pravo Izraelu da provodi kakvu god želi politiku na području kojeg su na silu oteli drugim narodima. No, što reći o dvostrukim standardima kada je u pitanju očuvanje granica, identiteta, kulture, rase u Europi? Nisu li europske zemlje i pokreti skloni takvim idejama upravo na meti židovskih organizacija kada ih treba optuživati za rasizam, nacizam, fašizam i ostale stvari?

Dok Izrael zatvara 1-godišnju afričku djecu, židovske organizacije kritiziraju SAD zbog „nepravedne“ imigracijske politike