Rabini, židovski lideri i židovske organizacije dale su se u poznato kolektivno histeriziranje i medijski plač zbog Stranke centra koja je izglasala zabranu drevnog primitivnog vjerskog rituala sakaćenja djetetova penisa poznatog kao obrezivanje.

Stranka centra je na svom godišnjem sastanku glasala s 314 glasova za i 166 protiv u korist zabrane obrezivanja dječaka. Voditeljica stranke Annie Loof bila je među nekoliko čelnika koji su kritizirali glasanje, prenosi The Jerusalem Post.

Trenutno provođenje primitivnog rituala kod sljedbenika islama i judaizma licencira Švedski nacionalni odbor za zdravstvo. Kad im se omogući da kod židovskih dječaka osmi dan života izvrše ovaj vjerski ritual, pridružuje im se medicinska sestra ili liječnik.

Konferencija europskih rabina (CER) rekla je da će se boriti protiv predložene zabrane, a predsjednik CER-a rabin Pinchas Goldschmidt upozorio je da bi odluka Stranke centra mogla pokrenuti val „antireligijskog“ zakonodavstva u cijeloj Europi.

Mi ovu odluku doživljavamo kao početak novog vala zakonodavstva protiv obrezivanja u Europi,“ rekao je Goldschmidt u izjavi objavljenoj u ponedjeljak. „To je dio lošeg duha antireligijskih zakonodavnih inicijativa u Europi. Odluka švedske Stranke centra da promovira zabranu vjerskog obrezivanja je zahtjev da Židovi napuste Švedsku, najliberalnije države EU. Tugujemo za nedostatkom tolerancije i gubitkom različitosti u današnjoj Švedskoj.


Židovska organizacija zaprijetila Islandu medijskim ocrnjivanjem i uništenjem turizma ako usvoji zabranu obrezivanja


Goldschmidt je jasno rekao da će, ako do njega dođe, CER „privući međunarodnu zajednicu, kao što smo to učinili na Islandu i drugim zemljama, kako bi odbili ovaj napad. Iako švedska Stranka centra nije dio koalicije, moramo se sjetiti da ona predstavlja 8% glasova, ima 31 mjesto u parlamentu sa 349 članova i treća je najveća stranka u Švedskoj.“

Goldschmidt je istaknuo da je u posljednjih nekoliko godina bilo „brojnih sličnih zakonodavnih pokušaja protiv obrezivanja u Finskoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj. Vidjeli smo kako se proces kreće naprijed i tek nakon što smo započeli snažnu borbu, uz pomoć međunarodnih organizacija, ove zemlje su odlučile ne zabraniti [obrezivanje].

Na naše olakšanje, sve stranke u Švedskoj odbacile su prijedlog za zabranu ili ograničenje obrezivanja osim Zelene stranke, koja je opisala obrezivanje kao ‘problematično’.

Rukovodstvo Ortodoksnog saveza (OU), najveće američke ortodoksne židovske krovne organizacije, izrazilo je duboku zabrinutost zbog ovakve odluke švedske stranke.


Najmanje 10.000 djevojčica i žena u Finskoj bilo je žrtvama genitalnog sakaćenja


Predsjednik OU-a Moishe Bane rekao je da je „odluka švedske Stranke centra oko promicanja zabrane vjerskog obrezivanja sinonim za poziv na kraj židovskog života u Švedskoj. Religiozno obrezivanje osnovna je židovska obveza koja se vrši već dva tisućljeća.

Izvršni potpredsjednik OU-a Allen Fagin upozorio je da će odluka stranke dovesti do egzodusa Židova iz zemlje.

Ironično, ritualno genitalno sakaćenje djevojčica, koje prakticiraju afro-arapske skupine diljem Europe, se protuzakonitim i zdravstveno te psihološki vrlo štetnim. Međutim, kada su u pitanju „odabrani“, zakoni ne vrijede, a tu su i vječite prijetnje svakojakih vrsta, kao u slučaju Islanda, kako bi se primitivizam i sektaški rituali održali na životu… Iako smo već 20. godinu u 21. stoljeću.