Brojne židovske skupine i odvjetnici traže da Teksaški sud za žalbene postupke odustane od zakazanog pogubljenja židovskog zatvorenika koji tvrdi da je sudac koji ga je osudio na smrt – antisemit.

Sutkinja okruga Dallas Lela Mays u srpnju je odobrila pogubljenje zatvorenika Randyja Halprina, koje je zakazano za 10. listopada. On je bio dio zatvorenika iz grupe „Texas 7“ koji su pobjegli iz zatvora 2000. Svi su osuđeni na smrt zbog ubojstva policajca koji je reagirao na pljačku koju su počinili. Četvorica njih već su pogubljena, piše The Jerusalem Post.

No Halprin (41) je u žalbi u svibnju rekao da mu se sudac Vickers Cunningham, koji ga je osudio 2003. godine, obratio antisemitskim riječima te da želi novo suđenje.

Sudac gospodina Halprina, koji je predsjedao suđenjem smrtne kazne, donosio je kritične odluke o tome koje će dokaze saslušati porota, te je osudio g. Halprina na smrt, bio je zlonamjeran prema gospodinu Halprinu, nazivajući ga ‘jeb…m Židovom’ i ‘prokletim ćifutom‘,“ rekao je Halprinov odvjetnik Tivon Schardl u izjavi.

Američki židovski odbor, Središnja konferencija američkih rabina, ljudi iz Reformskog judaizma i Unije za reformski judaizam podnijeli su kratki prigovor u prilog svojoj žalbi. Više od 100 židovskih teksaških pravnika prijavilo se u prigovoru.

Svi zajedno tvrde kako nije pitanje je li Halprin kriv ili ne.

Ta pitanja su nevažna, jer pitanja krivnje i kazne prate pravedno suđenje; oni im ne prethode“, piše u prigovoru. „Ako je sudac Cunningham mrzitelj kako je opisano u prijavi, pošteno suđenje se još nije dogodilo.

Skupine pozivaju sud da „odgodi zakazano izvršenje pogubljenja i vrati ovaj slučaj prvostupanjskom sudu radi utvrđivanja činjenica i zaključaka zakona.

U lipnju je Antidefamacijska liga (ADL) podnijela kratki izvještaj u znak podrške Halprinovoj žalbi.

Halprin unatoč presudi za ubojstvo policajca ima neobično veliku podršku prijatelja koji su otvorili posebnu web stranicu kako bi ga prikazali kao nedužnu žrtvu navodne „antisemitske“ mržnje, iako je riječ o – osuđenom ubojici.