U najnovijem izljevu nasilja u gradu Nablusu na Zapadnoj obali poginula su dva židovska doseljenika, a deseci palestinskih kuća i automobila spaljeni su do temelja, ubijeno je devet Palestinaca i ozlijeđeno više od 100 – samo jedna od nekoliko takvih nedavnih operacija.

Procjenjuje se da je 400 izraelskih doseljenika napalo Palestince i njihove domove i imovinu u gradu Huwara na Zapadnoj obali, južnom okrugu Nablusa, u nedjelju navečer u onome što se naziva najgorim izbijanjem nasilja doseljenika u posljednjih nekoliko desetljeća.

Prema lokalnim vijestima, otprilike 30 palestinskih domova i automobila je zapaljeno, od kojih je u jednom bila palestinska obitelj. Izraelske vlasti koje su reagirale na požar navodno su spasile obitelj. Palestinci su na napade odgovorili kamenovanjem izgrednika.

Nasilje je naširoko osuđeno u SAD-u, Francuskoj i izraelskoj nevladinoj organizaciji za ljudska prava B’Tselem, od kojih je posljednja optužila izraelsku vladu za poticanje napada, koji je nazvala “pogromom”.

“Židovski supremacistički režim izveo je jučer pogrom u selima oko Nablusa. Ovo nije ‘gubitak kontrole’. Upravo tako izgleda izraelska kontrola. Doseljenici izvode napad, vojska ga osigurava, političari ga podržavaju. To je sinergija”, rekao je B’Tselem u izjavi. “Pogrom Huwarah bio je ekstremna manifestacija dugogodišnje izraelske politike. Izvela ga je država Izrael.”

Događaji su uglavnom pokrenuti ranije tog dana, kada su u gradu ubijena dva Izraelca Židova. 21-godišnji Hillel Yaniv i 19-godišnji Yagel Yaniv, dva brata iz obližnjeg naselja Har Bracha, ubijeni su pištoljem iz neposredne blizine u svom automobilu u Huwari.

Nakon pucnjave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir izdali su zajedničku izjavu u kojoj kažu da su upravo odobrili zakon kojim se legalizira smrtna kazna za svakoga tko je osuđen za terorizam protiv Izraelaca.

Od kraja prošle godine, operacije IDF-a i Shin Beta, izraelske unutarnje sigurnosne agencije, na Zapadnoj obali bile su prisutne gotovo svake noći. U jednoj raciji u Nablusu u listopadu prošle godine više od 100 vozila IDF-a ujurilo je u grad nakon zalaska sunca za napad u kojem je poginulo pet Palestinaca, a 21 je ranjen. Drugi, u izbjegličkom kampu Jenin u siječnju, navodno je imao za cilj pritvaranje nekoliko članova Palestinskog islamskog džihada (PIJ). Međutim, racija je rezultirala smrću 10 ljudi, uključujući djecu i starije osobe, a više od desetak drugih je ozlijeđeno.

Zatim u Nablusu prošlog tjedna, još jedan napad IDF-a rezultirao je smrću 11 Palestinaca i ranjavanjem više od 100 drugih. Nakon toga, kada su vojnici IDF-a optuženi da su nasumično pucali na prepune ulice u gradu, međunarodni glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga potpukovnik Richard Hecht rekao je da “IDF puca samo na prijetnje.”

Autor: Ivica Mandekić