Svjetski židovski kongres (WJC) pritišće američke zakonodavce na uvođenje obveznog obrazovanja o holokaustu u sve škole, navodeći statističke podatke iz ankete iz 2018. koja otkriva da polovica mladih navodno ne može navesti niti jedan koncentracijski logor u kojem navodno nitko nije mogao preživjeti.

WJC je pokrenuo peticiju kojom se Kongres poziva na „obvezno obrazovanje o holokaustu u svakoj školi u Sjedinjenim Državama“, koje je do sada prikupilo nešto manje od 10.000 potpisa. Peticija ukazuje na već razvikani vječiti porast antisemitizma i upozorava da „užasi holokausta blijede iz našeg kolektivnog sjećanja, osobito među milenijalcima.

Riječ je o statističkim podacima iz Studije o znanju i svijesti o holokaustu iz 2018. koja je obuhvatila, zamislite, 1350 Amerikanaca u dobi od 18 godina i više te je utvrdila da 49 posto mladih i 45 posto odraslih ne može navesti ime koncentracijskog logora ili geto u Europi tijekom holokausta. Također je otkriveno kako 41 posto mladih misli da je broj Židova ubijenih u holokaustu bio dva milijuna ili manje, a ne šest milijuna.

Zakon o ponavljanju obrazovanja“ stvorio bi program bespovratnih sredstava koji će provoditi Ministarstvo obrazovanja kako bi se nastavnicima pružila obuka i mjere za podučavanje studenata o holokaustu „i posljedice koje mržnja i netolerancija mogu imati na naše društvo“.

Zakon je u siječnju ponovno predložila predstavnica Carolyn Maloney (D-NY) nakon što nije donesen na prethodnoj sjednici Kongresa. Kalifornija, Florida, Illinois, Indiana, Michigan, New Jersey, New York i Rhode Island već imaju zakone koji zahtijevaju od škola da podučavaju studente o holokaustu.