Američki političari i lobisti izvršili su pritisak na irsku vladu prije nego što je usvojila zakon kojim se zabranjuje uvoz i prodaja robe iz ilegalnih izraelskih naselja. Pritisak uključuje i prijetnje poput ugrožavanja imigracijskog statusa Iraca u SAD-u.

Dokumenti dobiveni na temelju Zakona o slobodi informacija koje je objavio portal The Journal otkrivaju lobističke skupine i američke političare koji su nastojali utjecati na irsku vladu da zaustavi donošenje Zakona o okupiranim teritorijima, koji zabranjuje prodaju robe iz ilegalnih izraelskih naselja. Nacrt zakona donesen je u oba doma irskog parlamenta u prosincu i siječnju ove godine.

Republikanski zastupnik u Massachusettsu Steven S. Howitt pisao je u siječnju irskom ministru vanjskih poslova Simonu Coveneyju i čelniku oporbene stranke Fianna Fail Michealu Martinu, upozorivši da zakon „prijeti zatvaranju građana irskog porijekla i sankcijama za irske tvrtke u Massachusettsu, a koje obavljaju komercijalnu djelatnost s Državom Izrael.

Irski zakon klasificira uvoz i prodaju robe ili usluga s okupiranih palestinskih područja kao kazneno djelo. Nasuprot tome, američki zakon zabranjuje tvrtkama u SAD-u da provode bojkot izraelskih proizvoda.

Howitt je tvrdio da će to nagnati irske građane da „naprave nemoguć izbor, hoće li se vratiti u Irsku kako bi se suočili s kaznenim progonom ili će ostati [i] kršiti uvjete svog imigracijskog statusa u Sjedinjenim Državama.

Američki tajnik za trgovinu James A. Schellinger također je pisao Coveneyju i Martinu objašnjavajući da, iako on „poštuje autonomiju irske vlade,“ Indiana ima „snažne odnose s državom Izrael.“ Istaknuo je kako je zabrinut da bi zakon mogao utjecati na tvrtke koje djeluju u Indiani te na državno gospodarstvo.

U međuvremenu, skupina Židovski glas pisala je u siječnju izraelskom veleposlaniku u Irskoj, rekavši da irski zakon „izopćava Izrael“ i „postavlja opasan presedan koji šteti odnosima između naših zemalja.“

U pismu se navodi kako će irski narod, budući da ne razumije „složene detalje o teritorijalnom sukobu“, značiti da će ljudi donijeti zaključak kako je „otvorena sezona [lova] na Izrael.