Alternative für Deutschland (AfD) u medijima je često optuživana za „nacizam“ i „anti-semitizam“ zbog anti-imigracijske politike. Međutim, židovski pristaše ove stranke odlučili su osnovati svoju vlastitu podgrupu unutar nje, što je druge Židove učinilo posebno nezadovoljnim.

Skupina židovskih članova AfD-a najavila je održavanje osnivačkog sastanka za 7. listopada u gradu Offenbach, prenosi FAZ.

AfD nije anti-semitska stranka; ne toleriramo nikakav anti-semitizam u stranci. Ako se to pojavi, ako to primijetimo, onda izbacujemo takve ljude,“ rekao je Joachim Kuhs, vođa kršćanske podgrupe unutar AfD-a.

Dimitri Schulz, osnivač židovske podgrupe izjavio je kako je AfD „jedina stranka u Njemačkoj koja ističe temu muslimanskog anti-semitizma bez trivijaliziranja.

Međutim, mnogi Židovi u Njemačkoj nezadovoljni su ovim razvojem događaja. Među njima su i članovi Saveza židovskih studenata u Njemačkoj, koji tvrde kako je AfD „jedna od najvećih prijetnji židovskom životu u Njemačkoj.

AfD neće dobiti košer certifikat od nas,“ rekla je voditeljica skupine Dalia Grinfeld. Skupina je pozvala sve Židove u Njemačkoj da se pridruže prosvjedu u Offenbachu koji će se održati u znak protesta osnivanju židovske podgrupe.