Govoreći na sastanku u Münchenu pred dužnosnicima iz cijelog svijeta okupljenih radi rasprave o antisemitizmu, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder zatražio je djelovanje protiv antisemitizma, posebno uvođenjem novih zakona koji će regulirati njegovo širenje putem interneta.

Lauder je govorio na Međunarodnom sastanku specijalnih izaslanika i koordinatora za borbu protiv antisemitizma, na kojem se okupilo 30-ak dužnosnika iz cijelog svijeta.

Nakon tri desetljeća, antisemitizam je ponovno oživio“, rekao je Lauder. „Antisemitizam, čak i nakon 1945., bio je ovdje. Bilo je tiho, podzemno, ali bilo je ovdje. Nije nestao.


Zuroff bi snimao film o prošlosti Jasenovca, ali ne spominje rasističku sadašnjost Izraela


Ističući napad na sinagogu u gradu Halleu, u kojem je tipični „holivudski nacist“ bezuspješno pokušao ući u sinagogu, a zatim ubio dvoje Nijemaca, Lauder je postavio pitanje „Gdje je on dobio informacije?

Nisu došle iz zraka,“ rekao je Lauder, dodajući da ih je dobio preko interneta. „On je bio netko tko je doista sjedio kod kuće i pregledavao internet te se naljutio.

Lauder je dodao: „Ne možemo dozvoliti da te stvari dolaze. Možemo saznati odakle dolazi svaki komad na internetu ako to želimo. Nitko to ne radi.

Teško je ne uočiti da Lauder nije istaknuo i doprinos jednog Židova u kreiranju paranoje o antisemitizmu. Naime, prije nekoliko godina upravo je Michael Kadar proglašen krivim u Izraelu zbog slanja prijetnji židovskim organizacijama u SAD-u te još niz drugih institucija u svijetu.


Židov koji je poslao 2000 bombaških prijetnji židovskim organizacijama, aviokompanijama i školama, proglašen krivim


Umjesto toga, Lauder je kritizirao postupke policije u Halleu, napominjući da im je trebalo 20 minuta da odgovore na pucnjavu, te rekao da bi „policija bila tamo za pet minuta da meta nije bio židovski objekt“.

Štoviše, Lauder je na tipično paranoidni način optužio njemačku policiju riječima da je „najmanje trećina njih u osnovi antisemitska.

U skladu s klasičnim židovskim egoizmom, supremacizmom i paranojom, predvodnik Svjetskog židovskog kongresa preporučio je jačanje edukacije o holokaustu, naširoko propitkivanom povijesnom događaju, te antisemitizmu općenito. Pritom je naglasio kako se takva edukacija mora dodatno pojačati filmovima i predavanjima „preživjelih žrtava“ tog događaja.

Također je zatražio donošenje mnogo strožih zakona protiv „govora mržnje“ na Internetu i drugdje.

Možemo imati svu povjerljivost koju želimo, ali želimo akciju a ne riječi. Želimo zakone koji zaista nešto znače,“ izjavio je Lauder.

Ironično, Lauder se niti u jednom trenutku nije osvrnuo na konstantno sveprisutni rasizam, semitizam, ksenofobiju, islamofobiju, ratna huškanja i provociranje sukoba u Izraelu. Sasvim je očito da upravo ovakvo licemjerje i dvoličnost spadaju među jedan od uzroka famoznog „antisemitizma“ – fenomena kojeg mediji često pokušavaju predočiti kao posljedicu tobožnjih „teorija zavjera“ ili jednostavno iracionalne mržnje.

Stvarnost je ipak malo drugačija, a „teorije zavjere“ o židovskoj moći, egocentričnosti i mržnji spram nežidova očito više nisu samo „teorije.“ Na svijetu postoji na stotine različitih ugroženih ento-nacionalnih skupina, a jedino jedna je navodno vječna meta progona. Začudo, nitko se nije pitao zašto bi to bilo tako.


Izrael od 1967. zatočio preko 50.000 palestinske djece