Zimbabve će ove godine početi s plaćanjem naknada tisućama bijelih farmera koji su izgubili svoju zemlju slijedom zemljišne reforme bivšeg predsjednika Roberta Mugabea prije gotovo dva desetljeća.

Prije dva desetljeća Mugabeova vlada povremeno je provodila nasilna iseljavanja 4.500 bijelih farmera i preraspodijelila je tu zemlju oko 300.000 crnačkih obitelji, tvrdeći da je to ispravljanje neravnoteža iz kolonijalnog razdoblja, piše Reuters.

Međutim, proces je rezultirao katastrofalnim ekonomskim posljedicama, a zemlju je doveo na rub izgladnjivanja.

Vlada predsjednika Emmersona Mnangagve vidi isplatu odštete bijelim farmerima kao ključ popravka veza sa Zapadom i za to je izdvojila 17,5 milijuna dolara u ovogodišnjem proračunu. Početne uplate bit će usmjerene na one koji su u financijskim teškoćama, dok će se potpuna naknada isplaćivati naknadno.

Proces registracije i popis poljoprivrednika trebli bi biti završeni do kraja travnja 2019. godine, nakon čega će se privremena plaćanja unaprijed isplatiti izravno bivšim vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava“, navodi se u zajedničkom priopćenju ministarstava financija i poljoprivrede Zimbabvea.

Zimbabve: Prvi bijeli farmer vratio se na prethodno zaplijenjenu zemlju

Vlada tvrdi da je proces identifikacije i registracije poljoprivrednika za kompenzaciju poduzet na Sindikatu komercijalnih poljoprivrednika (CFU) i povjerenstvu koje predstavlja poljoprivrednike.

Odbor koji se sastoji od vladinih dužnosnika i bivših vlasnika farmi trenutno procjenjuje poboljšanja koja su napravljena na farmama. Taj bi se proces trebao završiti sljedećeg mjeseca i odrediti će puni iznos isplata za poljoprivrednike.

Vlada, koja tvrdi da će isplatiti samo naknadu za infrastrukturu i poboljšanja na farmama, a ne za zemljište, razgovara s međunarodnim financijskim institucijama o mogućnostima povećanja ukupnog iznosa za plaćanje poljoprivrednicima.

Bijeli farmeri u posjedu su imali neka od najboljih poljoprivrednih zemljišta, a većina ih je ostala u rukama bijelih poljoprivrednika nakon osamostaljenja 1980. godine, dok su mnogi crnci tada i dalje bili bez zemlje.