Vlada Zimbabvea pristala je isplati odštetu od 3,5 milijarde dolara bijelim farmerima kojima je oduzeta zemlja tijekom programa nasilne redistribucije zemlje unazad dva desetljeća.

Radi se doduše samo o simboličnoj gesti jer Zimbabve taj novac nema. Vlada stoga planira izdati dugoročne obveznice i zajedno s farmerima prikupljati međunarodne donacije.

Predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa pojasnio je da se ne radi o isplati novca za samu zemlju koja je oduzeta, već samo za farme i ostale objekte koji su na zemlji učinjeni.

Što se tiče sporazuma o kompenzaciji kojeg smo danas potpisali, moja administracija potvrđuje da vlada Zimbabvea nema nikakve obveze kompenzirati konfisciranu zemlju. Ustav nas obvezuje da kompenziramo samo za poboljšanja koja su na zemlji učinjena.

Prije dolaska na vlast diktatora Roberta Mugabea, Zimbabve je bio poznat po svojim plodnim poljima, nazivali su ga žitnicom Afrike, proizvodilo se više hrane nego što treba i izvozilo se u druge zemlje.

Počevši od 2000. godine, tisuće bijelih farmera nasilno je protjerano sa svojih posjeda u vladinom programu otimanja zemlje bijelim farmerima i davanja iste crnom stanovništvu. Zemlja je pak najčešće završavala u rukama Mugabeovih podobnika koji su farme ubrzo upropastili, a deseci tisuća lokalnih radnika ostalo je bez posla, dok je čitavo gospodarstvo ubrzanim tempom krenulo u propast.

Vladajući režim s vremenom se našao pod sankcijama, te je ovaj sporazum o kompenzaciji samo politička odluka s ciljem ispunjavanja jednog od uvjeta za dobivanje novih kredita od Zapada, što je svojevremeno priznao i sam predsjednik Mnangagwa.