U protekla tri mjeseca najmanje 105 ljudi ubijeno je u „ratu mačetama“ između zločinačkih bandi u Zimbabveu, navodi se u izvještaju nevladine organizacije pod nazivom Zimbabve mirovni projekt (ZPP), prenosi AllAfrica.

Prema ZPP-u, okrutna bitka vodi se zbog nelicenciranih amaterskih pokušaja iskapanja zlata i dragog kamenja iz rudnika koje su napustile korporacije.

Ovakav oblik rudarenja je sam po sebi opasan zbog korištenja vrlo jednostavne oprema i malo sigurnosnih odredaba. Međutim, broj takvih pokušaja iskapanja zlata i dragog kamenja nadmašio je čak i korporacijsko rudarenje.

Kako se navodi u izvješću ZPP-a, amaterski rudari koji svoj radni dan prežive bez incidenata moraju se brinuti hoće li ih opljačkati ili ubiti mačetama kad izađu iz rudnika. Rudarsko područje Kadoma sada je vodeće poprište ubojstava i napada u Zimbabveu, a napadi se događaju gotovo svakodnevno.

Bande napadaju, uznemiravaju i degradiraju obične građane, a povremeno ih pljačkaju po gradu Kadoma. Te brojke pokazuju da je na tom području izražen porast bezakonja, a nedužni građani trpe i zbog rudarskih bandi“, navodi se u priopćenju ZPP-a.

U međuvremenu su i rudari počeli nositi oružje za obranu od bandi, čiji vođe se nazivaju mabhuru.

Ako ovdje ne možete zaštititi svoju zlatnu rudu od ovog mabhurua, možete izgubiti sve za što ste radili ako naleti na vas kad tek završite s dvotjednim iskapanjem rude iz jame i ubace je u svoj kamion i odvedu ravno do mlina dok gledate“, ispričao je je jedan od takvih rudara.

Dodao je da se mačete koriste i za rješavanje spornih zahtjeva između grupa rudara, za rješavanje „gorkih zavada“ koje često nastanu kada se netko obogati, te sve više za rješavanje sitnih sporova zbog alkohola, cigareta i žena.

Vlada Zimbabvea procjenjuje da je više od pola milijuna amaterskih rudara koji trenutno rade na takvim lokacijama. Trenutno se traži načini reguliranja i oporezivanja operacija, što je izuzetno otežano, jer su zakoni koji reguliraju takve rudarske aktivnosti posve nejasni, a država je prije više godina uložila velike napore na legalizaciji malih rudarskih operacija kako bi potaknula više iskopavanja.

Vlasti su se potrudile smanjiti nasilje zabranom mačeta, sjekira, noževa i katapulta(!). Zimbabve je jedno od rijetkih jurisdikcija koje se može pohvaliti zakonima o kontroli katapulta.