Potpredsjednik Zimbabvea Kembo Mohadi, okrivio je bivše kolonijalne vladare za dugotrajnu financijsku krizu jer domaće stanovnike nisu naučili kako da upravljaju gospodarstvom.

Kako piše porta New Zimbabwe, Mohadi je izjavio kako žali zbog duboke ekonomske krize koja je zadesila zemlju još od ostvarivanja neovisnosti od Britanije 1980.

Dobili smo svoju neovisnost, ali bijeli čovjek nam nikada nije dao znanje kako upravljati našom ekonomijom“, rekao je Mohadi u obraćanju emitiranom na nacionalnoj televiziji u subotu. Dodao je da je jedino znanje koje lokalno stanovništvo steklo ono o upravljanju prodavaonicama boca i tvrtkama općih distributera.

To je bilo to, ništa više od toga“, rekao je.

Mohadi, koji je jedan od dvojice potpredsjednika zemlje, rekao je da kolonizatori nisu učinili mnogo kako bi prenijeli znanje mještanima, što je klasičan oblik okrivljavanja drugih zbog vlastite nesposobnosti.

Zimbabve, koji je nekad bio poznat kao „Afrička košarica kruha“, prerastao je u ekonomski kaos početkom 2000-ih pod upravom bivšeg predsjednika i žestokog anti-bjelačkog rasiste Roberta Mugabea. Kontroverzni program preraspodjele zemlje u kojem se odvilo oduzimanje farmi bijelcima praćen je političkom nestabilnošću i hiperinflacijom koja je srušila lokalnu valutu.

Zimbabvejski dolar, koji je prije bio renomirana valuta sada vrijedi otprilike 1% svoje bivše vrijednosti. Valutom se trenutno trguje 100:1 prema američkom dolaru na široko korištenom paralelnom tržištu.

O stanju u Zimbabveu svjedoči i analiza Integrirane faze klasifikacije sigurnosti hrane (IPC), koja navodi da je oko 4.3 milijuna stanovnika suočeno s problemima prehranjivanja.