Zimske olimpijske igre 2018 dopustit će natjecanje transrodnim osobama

Međunarodni olimpijski odbor potvrdio je da će dopustiti transrodnim osobama da se natječu u kojoj god kategoriji žele tijekom zimskih olimpijskih igara 2018. godine.

Potvrđeno je da se od sportaša neće zahtjevati da se natječu u kategorijama koje odgovaraju spolu s kojim su rođeni, niti će prije igara postojati kontrola spola natjecatelja.

Mnogi se pribojavaju da će ovakva praksa rezultirati nepoštenim natjecanjem. Ta bojazan se i obistinila u nekoliko primjera na američkim školskim natjecanjima, gdje su se djevojke morale natjecati s biološkim muškarcima koji tvrde za sebe da su transrodne djevojke. Rezultat toga je, naravno, bila startna prednost koju su potonji imali i bez imalo problema pobjeđivali u natjecanju s biološkim djevojkama, odnosno ženama.

No ta praksa zamjećena je čak i u profesionalnom sportu. U prošlogodišnjem srazu MMA boraca, Tamikka Brents, jedna od ponajboljih ženskih boraca, ozbiljno je potučena i ozljeđena od strane „gospođice“ Fallon Fox (dama sa naslovnice), rođene kao muškarac ali se natječe kao transrodni ženski borac.

Nikad se nisam osjećala ovako nadvladanom u svom životu“, kazala je Brents nakon brzog i bolnog poraza. „Borila sam se s puno žena i nikad nisam naišla na takvu snagu kao u ovoj borbi. Ne mogu reći jeli to zbog toga što je Fox rođena kao muškarac, nisam liječnik. Mogu samo reći da se nikad nisam osjećala ovako bespomoćno u svom životu, a ja sam natprosječno jaka žena.

Nakon niti dvije minute borbe, Brents je zaradila potres mozga i razbijenu arkadu od strane mnogo jačeg borca, anatomski muškarca koji se bori kao žena.

Zagovornici transrodne ideologije tvrde da bi vlasti trebale od svakoga zahtjevati da poštuje rodni izbor pojedinca. Zahtjevi koji traže od vlasti da na silu uvedu novo pravo samoizabranog „rodnog identiteta“, također znače da vlasti moraju zanemariti i često ukinuti mnoga društvena pravila koja su se razvila kako bi različitim spolovima, muškim i ženskim, omogućila pravnu jednakost, ali različite potrebe, poput odvojenih wc-a i sportskih natjecanja.

Autor: Tribun