Svi se u određenom razdoblju života počnemo pitati koji su nam životni ciljevi i prioriteti, a jedan od ciljeva, barem kod većine ljudi je i osnivanje obitelji. Naravno, prvi preduvjet je pronalaženje životnog partnera spremnog s nama podijeliti te životne ciljeve, osobu koja na život gleda približno našim očima.

U svakom bračnom ili ljubavnom odnosu prije ili kasnije počne se postavljati pitanje koliko djece želimo imati, i još važnije, kad ih želimo imati. Statistike kažu da prosječna obitelj na zapadu želi imati dvoje ili troje djece, a na kraju završi s jednim ili dvoje. Faktori koji na to utječu su mnogobrojni, od financijskog opterećenja, nedostatka vremena, nesređenog stambenog pitanja, problema s plodnošću.

Odluka o zasnivanju obitelji vjerojatno je najvažnija odluka koju čovjek u životu donosi, a s obzirom da je to odluka za koju je potrebno dvoje, ona često među partnerima stvara tenzije, posebno ako muž i žena nemaju iste poglede po tom pitanju. Koliko god se svi slažemo, ili barem većina nas, s idejom da su djeca neopisiva radost za svakog roditelja, podjednako znamo da su ona i velika odgovornost.

Tko god ima djecu, pogotovo više njih, zna da se dolaskom tih malih stvorenja vaš životni prostor i organizacija života bitno mijenjaju. Ako ste osoba koja želi mir i tišinu, česte odlaske na putovanja i priredbe, onda za vas sigurno nije velika obitelj, jer to jednostavno neće biti moguće.

Ako ste pak, s druge strane, navikli na kreativni nered, energični, ne smeta vam trčanje i buka, te vam hedonizam nije od bitnog značaja, možete se ohrabriti i stvoriti poveću obitelj.

Vaš i temperament vašeg partnera, kao i stabilnost vašeg braka od ključne su važnosti. Roditeljstvo zahtjeva strpljenje, ljubav i fleksibilnost, a istovremeno odlučnost. Prema riječima medicinske struke žena je fizički najspremnija i najlakše će podnijeti trudnoću u ranim dvadesetim godinama svog života. Prva trudnoća u načelu je najzahtjevnija jer se tijelo prvi put susreće sa svim promjenama koje su dio trudnoće. Trudnoća je najriskantnija za bebu i za majku kad je majka kasna prvorotkinja, primjerice u kasnim tridesetim godinama.

Trudnoća sama sa sobom nosi velike promjene na tijelu, od kojih neke znaju ostaviti i trajne tragove. I koliko god žena bila jaka i spremna na trudnoću i sve što slijedi s njom, te unatoč tome što je trudnoća sasvim prirodno stanje ženskog organizma, to je za nju veliko opterećenje, sa često vidljivim posljedicama u obliku strija, viška kože na trbuhu ili obješenih dojki. Ipak je ona ta koja će ostati trudna i donijeti dijete na svijet. Na nju prvu treba gledati pri donošenju odluke koliko djece i kada ih imati.

Iako su muškarci biološki sposobni imati djecu do u kasnu starost, moramo biti svjesni da godine također utječu i na muškarčevu plodnost, ne samo ženinu. Pored toga, djeca očeva u poodmakloj dobi imaju veću vjerojatnost da bi mogla imati genetske poremećaje.

Osim potencijalnih zdravstvenih problema, treba imati na umu da za roditeljstvo treba i vremena i energije. Stoga, ako imate tridesetak godina i želite imati mnogobrojnu obitelj, krajnje je vrijeme da prionete na posao. Djeca koju budete imali s 40 ili 50 godina biti će adolescenti kad vi već budete pred mirovinom, u doba kad vam baš i nije jednostavno naganjati se i trčati za tinejdžerom koji je upravo upao u loše društvo i iskazuje problematično ponašanje.

Pored toga, svim roditeljima san je da dočekaju svoje unuke. Čim više budete čekali na vlastito roditeljstvo, tim ćete još duže čekati na svoje unuke, ako ih i dočekate.

U današnje vrijeme umjetno se stvorila fama oko toga koliko djeca koštaju. Kao otac dvoje djece iz vlastitog iskustva mogu reći da troškovi nisu ni izbliza onoliki kakvima ih se predstavlja. Robica se dobije od prijatelja i poznanika čija djeca su ju već prerasla, isto je i s kolicima, autosjedalicama i sličnim priborom. Ako je netko snob pa želi samo novo, onda će ga to masno koštati, ali to je onda čisto snobovsko razbacivanje novcem. Jednako tako postoje skuplje i jeftinije pelene, koje su ionako za jednokratnu upotrebu i ne postoji nikakvo opravdanje kupovanja onih koje su i dvostruko skuplje. Da ne spominjem da posljednjih godina postoje i apsurdi poput dizajnerskih pelena.

S druge strane, ne treba živjeti u zabludi da djeca nisu dodatni financijski izdatak, naravno da jesu. Treba biti svjestan svojih mogućnosti i spreman na određeno odricanje kako bi se financijski pokrili. Ako ste kao obitelj slabijeg imovinskog stanja morate biti svjesni da vjerojatno uskoro nećete moći kupiti novi automobil ili ići na turistička putovanja. No to je dio života, odricanje zbog nečeg višeg od nas, investicija u našu budućnost, jer djeca su upravo to, naša budućnost, oni su jedino što iza nas ostaje.

Kao roditelji moramo djeci posvetiti određeni dio vremena, a s većim brojem djece količina vremena koju možemo posvetiti svakom djetetu zasebno znatno opada. No to ne znači da će djeca zato biti zapostavljena niti usamljena. Štoviše, interakcija s braćom i sestrama još je od većeg značaja nego isključivo interakcija sa roditeljima. Djeca koja nemaju braću i sestre, bez obzira koliko vremena provodila s roditeljima, obično se osjećaju usamljenija od djece koja imaju braću i sestre.

Neki zagovaraju da djecu treba imati čim prije tako da odrastu dok ste vi još relativno mladi, pa možete uživati u svojim četrdesetima. Neki će pak još malo pričekati da ispune neke svoje ciljeve pa će kasnije „pametniji“ prionuti obiteljskom poslu. Bilo kako bilo, u većini slučajeva rijetko sve bude onako kako smo planirali.

Naposljetku se sve vodi na igru slučaja. Važno je da načelno znate što želite, te da sa svojim partnerom stvorite konsenzus o stvaranju obitelji, a detalji će se ionako riješiti s vremenom. Najbitnije kao i u svemu u životu jesu želja i volja za stvaranjem obitelji. I one moraju biti obostrane, jer htjeli ili ne htjeli, u ovom slučaju ovisite jedno o drugome, stoga je možda najvažnija stavka u cijeloj priči ona sa početka ove priče, a to je pronalaženje partnera koji će upotpuniti vaš život blagodatima obiteljskog života i roditeljstva.