Nasuprot apsolutno nebuloznim zahtjevima da se smanje porezi na prihode ili da se recimo ukine financiranje tisuća beskorisnih udruga ili pak vjerskih zajednica, Vlada se odlučila za sasvim logično i krajnje presudno povećanje plaća službenicima javnog sektora.

Već najavljeno povećanje odvit će se u tri etape početkom, sredinom i krajem iduće godine, po dva posto, što će ukupno iznositi oko 6.12 posto. Tako će za mandata ove Vlade djelatnicima javnih i državnih službi plaće biti povećane za 18.3 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

Oglas:

 

Ukratko, povećanje plaća hordi djelatnika državnog i javnog sektora tako će iz državnog proračuna isisati dodatnih 1.1 do 1.2 milijarde kuna.

Sasvim logično i potpuno opravdano, ovo izuzimanje novaca krajnje neočekivano je rezultiralo odgodom smanjenja PDV-a za – jedan bod, što je bilo planirano od 1. siječnja 2020. To će u blagajnu, očekuju iz Vlade, donijeti oko 1.7 do 1.8 milijardi kuna.

Pored toga, navodno će se i kroz nekoliko mjeseci izvršiti temeljita analiza radnih mjesta i poslova u javnim i državnim službama, ma što god to značilo. Tu će se izvršiti podizanje osobnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna te da će se broj poreznih obveznika koji „nisu u poreznim škarama“ povećati sa 75 na 80 tisuća.

Navodno bi se ovom mjerom u džepove građana trebalo sliti – 500 milijuna kuna.

Svim ovim mjerama vlasti se nadaju da će proračun za 2020. godinu biti idiličan, stabilan i logičan, a Hrvatska zemlja prosperiteta i prekrasne budućnosti…