Vodeći ljudi kršćanskih zajednica ove nedjelje odlučili su zatvoriti vrata crkve Svetog groba u Jeruzalemu zbog protesta protiv nove izraelske porezne politike i prijedloga zakona o eksproprijaciji zemljišta.

Katolički, pravoslavni i armenski crkveni poglavari obznanili su da će vrata poznate bazilike biti zatvorena za hodočasnike i posjetitelje do daljnjega.

Izraelske vlasti nedavno su donijele prijedlog zakona koji bi državi omogućio eksproprijaciju zemljišta u Jeruzalemu, a koje je Crkva u posljednjih nekoliko godina već prodala privatnim tvrtkama koje se bave prodajom nekretnina.

Novim zakonom namjerava se zaštiti vlasnike kuća u slučaju da im privatne tvrtke ne produlje zakup zemlje gdje su već izgradili kuće ili stanove.

Problem nastaje zbog činjenice kako su tri kršćanske institucije vlasnici brojnih nekretnina u gradu. Vjerski lideri tvrde kako bi se time otežala prodaja zemljišta u vlasništvu Crkve.

Ovaj zakon bi omogućio eksproprijaciju crkvenog zemljišta,“ stoji u priopćenju crkvenih lidera, patrijarha Teofila III., katoličkog kustosa Frnacesca Pattona i armenskog patrijarha Nourhana Manougiana.

Prema njihovim tvrdnjama, ovo je navodno i pokušaj izraelskih vlasti da „oslabe prisutnost kršćana u Jeruzalemu.

Rasprava o prihvaćanju zakona odgođena je za tjedan dana, kako bi se s crkvenim vodstvom riješila pitanja i sporovi.

Gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat smatra kako je nelogično da nekretnine koje su u vlasništvu Crkve, a među kojima su i neki hoteli, budu oslobođene plaćanja poreza.

Ovdje ne govorimo o Crkvama koje će i dalje biti oslobođene plaćanja poreza,“ rekao je Barkat.