Skupina bioinženjera 3D printanjem je uspješno izradila tkiva za koje vjeruju da bi ih liječnici mogli jednog dana ugrađivati u pacijente kako bi im pomogli da zaliječe ozljede koljena, lakta ili gležnjeva koje su zadobili tijekom sportske karijere.

Mislim da će to biti moćan alat za pomoć osobama s uobičajenim sportskim ozljedama,“ rekao je u priopćenju Sean Bittner, istraživač sa Sveučilišta Rice. Dakako, primjena bi mogla biti daleko šira od samo one na sportašima.

U studiji objavljenoj u časopisu Acta Biomaterialia, Bittner i njegovi kolege istraživači sa Sveučilišta Rice i Sveučilišta Maryland (UMD) detaljno su opisali svoje napore u izradi implantata koji će replicirati osteohondralno tkivo tijela.

Oglas:

     

To je tkivo koje se nalazi na kraju dugih kostiju, i zbog toga što se njegova konzistencija mijenja – prelazi iz hrskavice u kosti – bioinženjeri su imali poteškoća da ga oponašaju u laboratoriju.

Barem je tako bilo do sada. Istraživači su koristili različite materijale za 3D printanje svakog dijela svoje osteohondralne tkivne strukture: smjesu polimera za hrskavicu i keramiku za kost.

Istraživači su također dodali pore na strukturu tako da se pacijentove vlastite stanice i krvne žile mogu infiltrirati. To bi implantatu omogućilo da se neprimjetno spoji s primateljevom prirodnom biologijom, pomažući u izlječenju ozlijeđene kosti i hrskavice.

Sljedeći korak za istraživače jest otkriti kako ispisati implantate dizajnirane tako da savršeno odgovaraju određenim pacijentima.

I dok je vjerojatno da će se sportaši biti prvi među primateljima ovakvih implantata, Bittner ističe da profesionalni sportski ugovor nije preduvjet za osteohondralnu ozljedu – svatko može patiti od takve, što znači da svi mogli imati koristi ako tim uspije usavršiti svoje inženjersko tkivo.