Znanstvenici izumili uređaj za „pretvaranje“ zraka u pitku vodu

Molekularni biolozi sa Sveučilišta Bekeley navodno su osmislili uređaj kojim se vodena para jednostavno može izvući iz zraka i pretvoriti u pitku vodu, javlja znanstveni portal Seeker.

Uređaj sadrži posebni materijal zvan Metal Organic Frameworks (MOF). Riječ je materijalu unutar kojeg su atomi metalnog materijala povezani organskim vezama. Na taj način ovakvi materijali su porozni te djeluju poput spužve uslijed velike površine.

Značajka MOF-a, ovisno o njegovim molekulama, je mogućnost vezivanja s više različitih materijala ili tvari, među kojima je i famozni ugljični dioksid. Od njega se daljnjim postupkom može proizvesti metanol.

Oglas:

        

MOF navodno može neutralizirati i nervne otrove poput recimo sarina.

Kako navodi videoprilog stranice Seeker, MOF-303 za prikupljanje vode iz relativno suhog zraka baziran je na aluminiju te prikuplja 30 posto više vode od onog na bazi cirkonija (MOF-801), koji je i znatno skuplji.

Voda dobivena iz MOF-303 uređaja navodno je potpuno čista i pitka bez potrebe za dodatnim filtriranjem.

Znanstvenici vjeruju kako su ovim uređajem pronašli način kako stvoriti vodu iz zraka, naročito suhog, u pustinjskim i drugim sušnim područjima.

Izvlačenje većih količina vode iz zraka zahtjeva i veću količinu MOF-a, ali i prateće uređaje poput solarnih panela. Znanstvenici se nadaju da bi jedan mali uređaj ovakvog tipa trebao moći snabdijevati dnevne potrebe za dvoje odraslih.

Po već viđenim iskustvima, ostaje nam za vidjeti hoće li uređaj imati komercijalnog i praktičnog uspjeha.