Znanstvenici su stvorili prve kokoši otporne na gripu u svijetu što bi moglo utrti put peradi s modificiranim genima na farmama u Velikoj Britaniji.

Ptice koje su imale male promjene na jednom genu bile su vrlo otporne na ptičju gripu, pri čemu devet od 10 ptica nije pokazivalo znakove infekcije kada je bilo izloženo tipičnoj dozi virusa.

Međutim, infekcije nisu potpuno blokirane, a znanstvenici kažu da bi se to moralo postići prije nego što bi se genetski modificirani pilići mogli uvesti na farme, zbog rizika da virus evoluira i postane opasniji za ljude.

Profesorica Wendy Barclay s Imperial Collegea u Londonu, koautorica studije, koja je objavljena u Nature Communications, rekla je: “Pod prirodnim dozama naši pilići s modificiranim genima doista su izgledali otporni, ali kad smo uzeli vrlo visoku dozu, vidjeli smo u polovici pilića proboj infekcije.

“Ovo nam je pokazalo dokaz koncepta da možemo napraviti kokoši otporne na virus, ali još nismo stigli tamo.”

Cijepljenje ptica je skupo i ograničene učinkovitosti zbog brze evolucije virusa gripe. Strože biosigurnosne mjere, poput držanja pilića u zatvorenom prostoru, utječu na dobrobit životinja.

McGrew je rekao: “Uređivanje gena nudi obećavajući put prema trajnoj otpornosti na bolesti, koja bi se mogla prenositi kroz generacije, štiteći perad i smanjujući rizike za ljude i divlje ptice.”

Autor: Ivica Mandekić