Znanstvenici namjeravaju oživiti izumrlu pticu dodo

Prema skupini biologa sa kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu, nedavni pronalazak “čudesnog primjerka” DNK dodoa bio je posljednji djelić potreban za kompletiranje genoma izumrle ptice.

Otkrića donose potencijal oživljavanja dodoa, koji je izumro prije više od tri stoljeća, korak bliže.

Prirodoslovni muzej Danske objavit će cijeli genetski niz, prema Beth Shapiro, profesorici ekologije i evolucijske biologije na Sveučilištu California, Santa Cruz. To je najavila sudionicima webinara Kraljevskog društva.

Na upit svoje publike, Shapiro je navodno potvrdila otkriće, piše The Telegraph. “Da, cijeli genom dodoa je sekvenciran jer smo mi to učinili. Iako još nije objavljen, postoji i još uvijek radimo na tome, dodala je.

Ptica visoka 3 stope, koja je prije živjela na otoku Mauricijusu, iskorijenjena je prije otprilike 500 godina zbog niza čimbenika kao što su pretjerani lov, uključivanje agresivnih stranih životinja poput pasa, mačaka, svinja i štakora na otok. otok, velika suša koja se dogodila u tom razdoblju i nesposobnost ptice da osjeti strah i opasnost. Ptica je bila toliko miroljubiva da neki ljudi misle da je to zapravo DOMAĆA ptica na koju su dugo zaboravili, a ne divlja životinja.

Shapiro je upozorio publiku u Kraljevskom društvu da vraćanje dodoa predstavlja posebne poteškoće.

Tvrdila je da su zbog kloniranja – “iste metode koja je korištena za stvaranje ovce Dolly” – “sisavci jednostavniji.

Međutim, zbog složenosti reproduktivnih mehanizama ptica, nismo sigurni kako to postići. Stoga je potrebna drugačija strategija za ptice, rekla je, dodajući da “malo sumnja da ćemo to postići”.

Iako to ne bi bio potpuno razvijeni dodo u tom scenariju, tvrdi se da bi dodoov bliži rođak, golub Nicobar, mogao imati dodo DNK dodan.