Tim istraživača sa Sveučilišta Oxford i Sveučilišta Fudan u Kini nedavno je objavio da su stvorili lažni rog nosoroga, za koji se nadaju da će umanjiti ilegalno tržište pravih rogova. Znanstvenici su napravili repliku od konjske dlake, i kažu da ga je teško razlikovati od stvarnog.

Prof. Fritz Vollrath, sa Odjela za zoologiju Sveučilišta u Oxfordu, jedan od istraživača koji su bili uključeni u projekt, kaže da je izrada ovih rogova vrlo jeftina, prenosi BBC.

Vollrath je dodao da ovi lažni rogovi mogu uvesti zbrku na crno tržište rogova, sniziti njihovu cijenu i na taj način podržati očuvanje nosoroga.

Međutim, nisu svi toliko optimistični. Glasnogovornik organizacije Save the Rhino International izdao je upozorenje da bi uvođenje ove vrste proizvoda na tržište moglo izazvati nenamjerne posljedice, a možda čak i potaknuti potražnju za pravim rogovima nosoroga. Grupa vjeruje da bi napore trebalo bolje utrošiti na mjere za sprečavanje krivolova ili za smanjenje potražnje.

John Taylor, zamjenik direktora Save the Rhino International, sumnja da su novi umjetni rogovi zapravo dovoljno uvjerljivi da zavaraju i najpažljivije kupce, pogotovo kada je jedna od najpopularnijih grana korištenja tih rogova izrada „tradicionalnih“ kineskih lijekova.

Ipak, tim znanstvenika rekao je da planiraju potopiti tržište tim rogovima kada budu završeni, tako da tipični klijenti krijumčara neće moći reći koji su rogovi stvarni, a koji lažni. Oni također vjeruju da će se s toliko rogova na tržištu cijena spustiti i da će krijumčari imati manje poticaja za ubijanje nosoroga.