Nedavno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta California u San Franciscu, otkrilo je 109 različitih kemikalija u organizmu trudnica. 55 od spomenutih 109 kemikalija nikad ranije nisu uočene kod ljudi, a njih čak 37 je nepoznatog porijekla.

Ove kemikalije se vjerojatno u ljudskom organizmu nalaze već neko vrijeme, no naša nam tehnologija tek sad omogućava da ih otkrijemo“, rekla je suradnica u istraživanju Tracey J. Woodruff.

Znanstvenici su koristili spektometar visoke rezolucije kako bi identificirali kemikalije. On omogućava otkrivanje tvari do 0,001 jedinica atomske mase.

Alarmantno je da vidimo kako neke kemikalije putuju sa trudnica u njihovu djecu, što znači da te kemikalije mogu biti s nama generacijama.

Velik dio kemikalija koje se nalaze u našem organizmu dolaze iz proizvoda koje konzumiramo ili kojima smo okruženi. Znanstvenici su već ranije otkrili da kemikalije u krvi trudnica također mogu putovati do njihovih nerođenih beba kroz posteljicu.

Od 109 kemikalija pronađenih u uzorcima krvi, 40 ih se koristi kao plastifikatore, 28 ih se koristi u kozmetici, 25 u hrani, 29 u farmaceutici, 23 u pesticidima i 3 kao usporivači gorenja. Pored toga, 7 kemikalija su polifluoroalkilni spojevi koji se koriste u industriji.

Od sveg navedenog 55 različitih kemikalija nikad nije nisu zabilježene u ljudskom organizmu, a za njih čak 37 se ne zna za što se koriste i kako su došle u krvotok.

Posebno je zabrinjavajuće što nismo u mogućnosti otkriti izvore mnogih kemikalija. Nadležne institucije za zaštitu okoliša moraju postrožiti zahtjeve kemijskoj industriji po pitanju standardiziranja izvješća o kemijskim spojevima i njihovoj primjeni kako bi se uz pomoć adekvatnih informacija procijenila potencijalna opasnost koju ti spojevi predstavljaju za ljudski organizam.