Znanstvenici otkrili bakteriju koja će riješiti problem kravljeg prdeža i utjecaja na klimatske promjene

Bakterije koje konzumiraju metan mogle bi usporiti stopu globalnog zagrijavanja, prema studiji objavljenoj ovog tjedna.

Metan je snažan staklenički plin koji se emitira iz energije (sustavi prirodnog plina i nafte), industrije, poljoprivrede, i aktivnosti gospodarenja otpadom, i naravno, kravljeg prdeža.

Sada grupa istraživača s kalifornijskog sveučilišta Long Beach predlaže metodu uklanjanja metana korištenjem grupe bakterija poznatih kao metanotrofi za prirodno pretvaranje metana u ugljični dioksid i biomasu. Sve bakterije u ovoj skupini “‘jedu metan, uklanjaju ga iz zraka i pretvaraju dio u stanice kao izvor održivih proteina”, prema voditeljici istraživanja, Mary E Lidstrom.

Lidstromov tim pronašao je soj bakterija unutar ove skupine pod nazivom methylotuvimicrobium buryatense 5GB1C koji može učinkovito ukloniti metan čak i kada je prisutan u manjim količinama. Ako postane široko rasprostranjena, tehnologija ima potencijal pomoći u usporavanju globalnog zagrijavanja, rekli su istraživači.

Tipično, ova skupina bakterija uspijeva u okruženjima s visokim razinama metana (između 5 000 i 10 000 dijelova na milijun (ppm)). Normalne koncentracije u našoj atmosferi imaju puno niže razine od samo oko 1,9 ppm metana. Ali određena područja poput odlagališta otpada, rižinih polja i naftnih bušotina emitiraju veće koncentracije od oko 500 ppm.

“Bakterije koje brzo jedu metan u višim koncentracijama koje se nalaze oko stada goveda itd, mogle bi dati veliki doprinos smanjenju emisija metana, posebno iz  poljoprivrede”, rekao je Euan Nisbet, profesor znanosti na Royal Hollowayu, Sveučilište u Londonu, komentirajući nalaze studije.