Tim kanadskih znanstvenika razvio je metodu smanjivanja razine alkohola u krvi tri puta brže od normalnog puta, koristeći jednostavnu napravu koju su razvili, a koja bi prema njihovim riječima mogla spasiti milijune života godišnje.

Tim znanstvenika kojeg predvodi dr. Joseph Fisher, proučavao je metode liječenja trovanja alkoholom kad su pritom došli do spoznaje da bi se vrlo jednostavna metoda mogla koristiti za snižavanje razine alkohola u krvi izbacivanjem istog iz tijela.

Metoda uključuje korištenje ubrzanog rada pluća hiperventiliranjem, čime se kroz izdisaj višak alkohola izbacuje iz tijela, što pomaže jetri u smanjivanju razine alkohola u krvotoku.

Do sada je jedina poznata metoda uklanjanja alkohola bila dijaliza, no ona u mnogim slučajevima nije primjenjiva jer predugo traje. U većini slučajeva jetra je zadužena za procesuiranje 90 posto alkohola u krvotoku, a rad jetre se ne može ubrzati.

Znanstvenici su došli do spoznaje da ova tehnika disanja, odnosno hiperventiliranja izbacuje alkohol iz tijela tri puta većim intenzitetom nego kad to jetra radi sama.

No problem je u tome što se hiperventilacijom pacijent dovodi u opasnost da ne padne u nesvijest jer se hiperventilacijom iz tijela izbacuje ugljik dioksid zajedno s alkoholom, a nagli pad razine ugljik dioksida može uzrokovati vrtoglavicu i nesvijest.

Kako bi doskočili tom problemu, znanstvenici su kreirali napravu kojom se istovremeno uz hiperventilaciju u tijelo vraća potrebna količina ugljik dioksida te se održava njegova normalna razina u krvotoku, čime se izbjegava opasnost od nesvjestice.

Prema njihovim riječima, radi se o iznimno jednostavnoj napravi bez potrebe za elektronikom, računalima ili filterima, koju je jednostavno za izraditi i mogla bi se koristiti diljem svijeta.

Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije, godišnje se na svjetskoj razini zabilježi oko tri milijuna smrti zbog trovanja alkoholom.