Ispod površine Antarktike nalaze se milijuni godina povijesti seizmičkih promjena. Podaci koje je prikupio satelit Europske svemirske agencije otkrili su procese koji su se davno odvijali ispod sada debele ledene kore.

The Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE), satelitska misija gravitacijskog mapiranja Europske svemirske agencije koja je vršila očitanja od 2009. do 2013. godine, proizvela je rezultate mjerenjem gravitacijskih polja na Antarktici.

Ove gravitacijske snimke revolucionalizirale su našu mogućnost proučavanja najmanje poznatog Zemljinog kontinenta, Antarktike“, rekao je suautor istraživanja Fausto Ferraccioli.

Istraživanje daje uvid u micanje tektonskih ploča na području Antarktike i način na koji je taj kontinet formiran. U 24 sekunde dugoj animaciji znanstvenici su pokušali dočarati posljednjih 200 milijuna godina, te način na koji su kontinenti, koji su nekoć tvorili superkontinent Gondvanu, bili spojeni te se postepeno razdvajali uslijed micanja tektonskih ploča.

Na istoku Antarktike vidimo postojeći mozaik geoloških oblika koji otkrivaju sličnosti i različitosti između kore ispod Antarktike i drugih kontinenata dok su još bili spojeni prije 160 milijuna godina.

Osim očite povijesne vrijednosti, ova otkrića mogla bi pomoći u razumijevanju na koji način antarktička kontinentalna struktura utječe na ponašanje ledenog pokrivača i eventualni utjecaj pri topljenju leda.