Znanstvenici otkrili kad bi na Zemlji moglo nestati kisika

Kisik je jedan od temeljnih kemijskih elemenata koji omogućavaju život na našoj planeti, no prema mišljenju znanstvenika u dalekoj bi budućnosti njegova prisutnost na Zemlji mogla toliko opasti da bi to uzrokovalo masovni pomor, ili bi se pak razvili anaerobni organizmi koji bi mogli živjeti bez kisika.

Istraživanje objavljeno u listu Nature Geoscience otkriva da bi do toga moglo doći za nekih milijardu godina.

Znanstvenici vjeruju da je smanjivanje razine kisika neizbježna posljedica povećanog izgaranja Sunca, koje kako postaje starije isijava sve više topline.

Smanjenje razine kisika u atmosferi uzrokovati će porast razine metana, smanjenje razine CO2 i gubitak ozonskog omotača, dok će Zemljin ekosustav biti sačinjen od anaerobnih životnih oblika.

Istraživanje se temelji na modelu evolucije Zemljine atmosfere koristeći stohastički pristup, što je omogućilo znanstvenicima da procjene vjerojatnost životnog vijeka atmosfere ispunjene kisikom.

Model je uzastopce proračunavan 400.000 puta koristeći različite parametre, da bi se konačno došlo do zaključka da bi kisik u Zemljinoj atmosferi u dostatnoj količini mogao biti prisutan još samo oko milijardu godina prije nego što ga uništi solarno zračenje.